Публична лекция на посланика на Гърция Н. Пр. Григориос Василоконстандакис

четвъртък, 09 май 2019 10:34

„Билатералната дипломация между съседни страни“ беше темата на публичната лекция, която Н. Пр. Григориос Василоконстандакис, посланик на Гърция в България, изнесе в зала „Тържествена“ по покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“. С нея завърши цикълът лекции „Ролята на посланика”, проведен от март до май т. г. с участието на италианския посланик Н. Пр. Стефано Балди и чешкия посланик Н. Пр. Душан Щраух.

Лекцията на посланик Василоконстандакис откри проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на чуждоезиковата катедра, която представи госта като дипломат с богат, дългогодишен опит в кариерата. Той е завършил „Право“ в Атина, Френския институт в Атина и Харвардския университет. Участвал е в дипломатически мисии в Истанбул, Париж, Прищина, Брюксел, Кайро, бил е извънреден и пълномощен посланик в Румъния, носител е на много ордени и награди, посочи проф. Кох-Кожухарова.

Проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова и Н. Пр. Григориос Василоконстандакис
Проф. д-р Поля Кацамунска, зам.-декан на факултет "Управление и администрация" (вляво)

Н. Пр. Григориос Василоконстандакис посочи като пример за успешна билатерална дипломация между две съседни държави дългогодишното ползотворно сътрудничество между България и Гърция. Отношенията между двете страни, датиращи отпреди 11 века, са минали през период на войни, състезания, дълготраен мир. Това са отношения между добри съседи, а добрият съсед е като член на семейството, каза посланикът. Той определи като позитивно партньорството между България и Гърция през годините и обърна внимание на неговата изключителна важност за стабилността не само в Балканския регион, но и в цяла Европа.

Н. Пр. Григориос Василоконстандакис

В дипломацията посолството е малка част от дадена държава, а ролята на посланика за развитието на добри двустранни отношения е изключително отговорна, посочи Н. Пр. Василоконстандакис. Според него икономическата дипломация е силен фактор за успешно развитие на отношенията между две съседни държави, каквито са България и Гърция. Посланикът разгледа различни области на двустранното сътрудничество и потенциала за бъдещо развитие като подчерта своята надежда в младото поколение. Изграждането на междусистемна газова връзка Гърция-България дава възможност за диверсификация на ресурсите от природен газ, а енергийното сътрудничество, също както икономическото, е от особена важност за добрите отношения между държавите, каза гост-лекторът.

В зала „Тържествена“

На лекцията присъстваха преподаватели и студенти от УНСС, представители на Българското дипломатическо дружество и посланик Балди. Тя предизвика огромен интерес и много въпроси, на които посланикът на Гърция отговори, като се позова на богатия си дипломатически опит.

Галерия снимки от Публична лекция на посланика на Гърция Н. Пр. Григориос Василоконстандакис ...