Публична лекция на Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия, на тема „Дипломатът на XXI век“

сряда, 13 март 2019 16:28

„Дипломатът на XXI век“  беше темата на публичната лекция, която посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди изнесе през студенти и преподаватели в зала „Тържествена“. По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика” и с любезното съдействие на проф. д-р Поля Кацамунска италианският дипломат гостува в университета за втори път.

Н. Пр. Стефано Балди, проф. д-р Даниела Koх-Кожухарова, ръководител на катедра "Чужди езици и приложна лингвистика", и проф. д-р Поля Кацамунска, зам.-декан на факултет "Управление и администрация" (от ляво надясно)

Посланикът, акредитиран у нас през 2016 г., беше представен от проф. д-р Даниела Koх-Кожухарова като всестранно развита личност, дипломат от кариерата с мандати в Танзания, Ню Йорк, Женева, Брюксел, директор на Дипломатическия институт и първи ръководител на статистическия отдел към Министерството на външните работи в Италия, писател и художник. Стефано Балди е изнасял семинари и курсове в областта на международните отношения, с акцент върху прилагането на „меката сила“, в много италиански и български университети. Най-новите му изследвания са фокусирани върху дипломатическия мениджмънт, обществените медии в областта на международните отношения и книгите на дипломати. Самият той е автор на повече от двадесет книги. От 2013 г. до 2016 г. е продуцент и водещ на седмичното радиопредаване за дипломати webradio Radio LUIS.

Лекторът представи професията „дипломат“ с всички нейни аспекти и отговорности, положителни и отрицателни страни и я определи като динамична и разнообразна, съчетаваща много дейности и крайно неподходяща за интроверти. Професия или изкуство е да бъдеш дипломат посланикът остави на присъстващите да преценят, като разгледа в детайли натоварения работен график на дипломата, дейностите, изискващи специфични знания и умения в социален, политически, културен и икономически план.

Лекторът

Посланикът обърна внимание на качествата, необходими за кариерата на дипломат, проследи развитието на професията отпреди 30 години до наши дни, както и промените, настъпили в нея с навлизането на информационните технологии, които контрастират с времената на факса и дипломатическата поща. Умението да комуникираш, като използваш всички елементи на дипломацията, за да създадеш връзки и контакти за ползотворно сътрудничество, да представляваш цяла държава е огромна отговорност. Изисква да комбинираш мениджърски, маркетингови, политически, културни, социални и икономически познания в точния момент, на точното място и по най-добрия начин, посочи италианският дипломат.

Лекцията предизвика огромен интерес сред студентите. Посланикът сподели личния си опит като дипломат, отговори на многобройните въпроси и в отговор на последния завърши презентацията си с думите, че за него мисията на дипломата е да отстоява мира.

Преди лекцията Н. Пр. Стефано Балди разговаря с ректора проф. д.ик.н. Стати Статев (на снимката долу).

Галерия снимки от Публична лекция на Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия,  на тема „Дипломатъ ...