Академия „Антикорупция“: публична лекция „Антикорупционно законодателство в България“

сряда, 13 март 2019 10:25

Публичната лекция „Антикорупционно законодателство в България“, която г-н Борис Ячев, председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, изнесе в нашия университет, беше поредната проява в рамките на Академия „Антикорупция“.

Доц. д-р Георги Петрунов, научен секретар на Академия „Антикорупция“, ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев и Борис Ячев (на снимката от ляво надясно)

Благодарни сме на г-н Ячев, че подкрепи идеята да бъде създадена Академия „Антикорупция“ и заедно с председателя на КПКОНПИ и омбудсмана на Р България подписа меморандума за нейното създаване. Изказвам благодарност и за това, че ръководителите на тези институции приеха поканата да изнесат в УНСС публични лекции за дейността си, свързана с борбата с корупцията, заяви ректорът проф. Стати Статев. Той отбеляза, че в нашия университет беше разработена магистърска програма по антикорупция, която успешно стартира през есента на миналата година.

В Голямата конферентна зала

Г-н Борис Ячев благодари на ръководството на УНСС за поканата, посочи, че темата за борбата с корупцията е залегнала в редица закони от Освобождението до наши дни и изрази увереност, че тя трябва да се обсъжда със студентите, защото те са бъдещите ръководители на България.

Политическата корупция е била сериозен проблем още при създаването на новата българска държава, който тя е трябвало да реши заедно с административни, външнополитически и икономически въпроси, каза Ячев. Той припомни, че още през 1880 г. Народното събрание приема закон за съдене на министри, който дава възможност на всеки депутат, подкрепен от ¼ от народните представители, да започне процедура за подвеждане под наказателна отговорност. Няколко години по-късно е приет закон за незаконно забогателите чиновници, който е първообраз на днешното корупционно законодателство. През 1919 г. е приет закон, който за първи път въвежда гражданската конфискация. През последните десет години са приети два закона с идентични имена - Закон за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество, вторият от които обедини в една структура пет институции, които се занимават с противодействие на корупцията по високите етажи на властта, отбеляза г-н Ячев. 

Лекторът покани студентите да посетят Народното събрание и да присъстват на заседание на парламентарната комисия.

Ректорът връчи на г-н Ячев сертификат в знак на благодарност за неговата лекция.

Галерия снимки от Академия „Антикорупция“: публична лекция „Антикорупционно законодателство в Бълг ...