Публична лекция „Предизвикателства пред външната политика на Р България“

петък, 11 януари 2019 13:55

Външната политика е сериозно застъпена в нашия университет - имаме специалност „Международни отношения“, много хора в Министерството на външните работи (МВнР) са завършили нашата специалност „Национална и регионална сигурност“, имаме стажантска програма „Кариера УНСС“, която дава добри шансове за реализация на студентите. Преподавателят от УНСС доц. д-р Светослав Спасов е посланик и постоянен представител на България в ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други международни организации във Виена. Това, което правим по международната програма по ядрена сигурност, е също част от външната политика.

С тези думи проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, откри публичната лекция на г-н Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, на тема „Предизвикателства пред външната политика на Р България“, организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“.

Проф. Димитър Димитров (вдясно) и г-н Георг Георгиев

Г-н Георгиев се спря на няколко аспекта на външната политика на страната ни през последните години. Сред сериозните успехи на България той посочи Председателството на Съвета на ЕС. Основната ни задача беше да аргументираме пред ЕС приоритетите и начина, по който ще се решават проблемите – един много дълъг, труден и трудоемък процес, коментира лекторът. Най-голямата трудност, с която се сблъска МВнР, беше разширяването на ЕС, за да не бъдат допуснати нови деструктивни процеси и Западните Балкани да не бъдат превърнати в „буре с барут“. Въпреки че в началото партньорите от ЕС бяха скептични, фактът че въпросът се обсъжда и от австрийското, и от румънското председателство е окуражителен, посочи зам.-министърът.

Веднага след Председателството започна инициативата „16 плюс 1“, която включва 16 държави от Европа и Китай. Тя има за цел създаването на платформа за комуникация и сътрудничество между тях. България е особено активна в тази инициатива, заяви г-н Георгиев.

Лекторът се спря и на въпроса с американските визи за българи. Страната ни е изпълнила всички условия без едно – процентът на отказаните визи, но това не зависи само от нас, изтъкна г-н Георгиев.

България си е свършила добре работата и като външна граница на ЕС с построяването на оградата и стопирането на миграционния поток. Държавата ни е стабилна и това се забелязва и от външните ни партньори, посочи зам.-министър Георгиев.

След лекцията зам.-министърът отговори на въпроси на студентите.

Галерия снимки от Публична лекция „Предизвикателства пред външната политика  на Р България“ ...