Проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас от университета в Гранада: Младите хора трябва да са гъвкави

петък, 25 май 2018 8:55

Проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас от Университета на Гранада, кампус Сеута, катедра „Икономика, финанси и счетоводство“, изнесе публична лекция на тема „Икономическото развитие от гледна точка на предприемачеството. Испания\България - съпоставки и възможности“ по програма „Еразъм“. Модератор на събитието беше ръководителят на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова.

Проф. Даниела Кох-Кожухарова и проф. Габриел Гарсия-Парада Ариас

Проф. Кох представи испанските гости проф. Гарсия-Парада Ариас и проф. Агуадо Ромеро от същия университет, който ще изнесе в петък лекция на английски език, като изтъкна дългогодишния плодотворен академичен обмен между преподаватели и студенти от УНСС и техните колеги от университета в Гранада. Ръководителят на чуждоезиковата ни катедра съобщи хубавата новина, че по програма Еразъм 5 испански студента от университета в Сарагоса са избрали именно УНСС за обучението си през зимния семестър на 2018/2019 академична година.

В своята презентация лекторът си беше поставил за цел да направи паралел между икономиките и жизнения стандарт в Испания и България, като сред посочените многообразни данни беше и  статистиката за 2017 г., от която стана видно, че по доход на глава от населението Испания изпреварва значително България, но гостът уточни, че това се дължи и на дългогодишните помощи от ЕС.

Испания има проблем със застаряването на населението (страната е втора след Япония по продължителност на живота), а за здравеопазване се отделят 5 пъти по-големи суми от тези у нас, изтъкна Гарсия-Парада.

В Малката конферентна зала

Много испански предприемачи идват в България заради разнообразните възможности, отбеляза лекторът. Поради бума на новите технологии и промяната в правилата на бизнеса се налага младите хора да бъдат изключително гъвкави, подчерта испанския гост. Професорът даде за пример успеха на българина Александър Найденов, който преди време беше на първата страница на „Форбс“. Предприемачеството е предизвикателство, а формулата за успеха на една фирма е способности плюс знания, умножени по отношението към това, което правим, каза той.  В презентацията изобилстваха цитати на Стив Джобс, Сократ, Платон и други, които Гарсия-Парада интерпретира и адаптира към нашето съвремие, извличайки много аналогии.

Габриел Парада завърши презентацията си с филм за испанския анклав в северна Африка град Сеута, където е разположен кампусът Сеута към университета в Гранада, както и за  самия университет. Във филма фигурираха и изказвания на чудесен английски език на студенти от УНСС, гостували на испанските колеги също по програма Еразъм.

На лекцията присъстваха преподаватели испанисти и англицисти от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика”, представителката на Образователната служба към посолството на кралство Испания Мария Хосе, на Институт „Сервантес” в София Бегоня Убиета (на снимката долу), студенти и други гости, а испанските лектори се отправиха към БНР, където им предстои обширно интервю.

Проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас е завършил „Предприемачество“ в Университета на Малага и има магистърска степен по Управление и администрация на туристическите фирми. От 2007 г. е преподавател в катедра „Финансова икономика и счетоводство“ на Университета в Сеута. Преподавал е и в гимназиален курс счетоводство, финансови и осигурителни продукти, както и финансова математика и процеси на административното управление, ръководи многобройни проекти. Професор Гарсия-Парада преподава също и в университета за дистанционно обучение на Испания UNED, баща е на три деца.

Впечатлени сме от езиковата култура на студентите в УНСС, заявиха в интервю за Българското национално радио проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас и проф. Хосе Агуадо Ромеро от Университета на Гранада, Кампус Сеута, които изнесоха лекции в нашия университет по програма ”Еразъм”. 

Двамата професори благодариха в ефира на БНР на проф. Даниела Кох – Кожухарова, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, за възможността да говорят на испански език, въпреки че лекциите по „Еразъм“ обикновено са на английски.

Галерия снимки от Проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас от университета в Гранада: Младите хора тр ...