Публична лекция „Аржентина. Голяма страна... големи проблеми“

сряда, 23 май 2018 16:15

Проф. Алфредо Феликс Бланко, преподавател в Националния университет в Кордоба, Аржентина (най-старият в страната), изнесе публична лекция на тема „Аржентина. Голяма страна…големи проблеми“.

Доц. д.н. Пенчо Пенчев, зам.-декан на Общоикономическия факултет и преподавател в катедра "Политическа икономия", представи лектора – бивш декан на Икономическия факултет на Националния университет в Кордоба, изследовател на икономическата криза в Аржентина.

Доц. д.н. Пенчо Пенчев

В презентацията си лекторът отговори на въпроса защо Аржентина – една от най-богатите страни в началото на 20 век, не е успяла да запази своята позиция в света в края на века. Той разгледа икономическото развитие на Аржентина от 1946 г. до наши дни и обърна внимание на причините за спада на брутния вътрешен продукт и проблема с растящите нива на инфлацията, като се базира на данни от свои изследвания.

Проф. Алфредо Феликс Бланко

Според лектора политическите проблеми в Аржентина имат политически характер, което оказва силно влияние върху нейното икономическо развитие. Проф. Бланко изрази своя оптимизъм и посочи кои са необходимите действия, които могат да изведат Аржентина отново на челни позиции в света: фискални ограничения, стенд-бай споразумение с Международния валутен фонд, целево насочване на инфлацията, изготвяне на цялостна програма за борба с инфлацията и най-вече постигане на политическо споразумение.

По време на лекцията

Защо е паднал валутният борд в Аржентина беше един от многото въпроси на студенти, на които отговори лекторът (на снимката долу).

Галерия снимки от Публична лекция „Аржентина. Голяма страна... големи проблеми“ ...