Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Борбата с корупцията трябва да започне от образованието

вторник, 15 май 2018 10:47

Благодаря за големия интерес. Темата за корупцията е актуална във всички държави, защото това е един бич и проблем в цял свят. Така започна лекцията си на тема „Ново начало на борбата срещу корупцията“ председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев

Битката трябва да започне от училищния чин и да мине през студентската скамейка. Да започне от образованието и да се въведе както в университетите, така и в училищата. Има огромен дефицит в образованието по тази тема, а именно студентите са тези, които след време трябва да продължат нашата дейност, посочи лекторът.

В България имаше много антикорупционни органи, които работеха независимо един от друг, но между тях нямаше комуникация. Този дефект беше констатиран и се създаде нещо различно – стъпи се на опита на бившата Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и се създаде КПКОНПИ, която е изцяло независим орган, обясни Пламен Георгиев и добави, че отделянето на органа от изпълнителната и съдебната власт е ключово.

Председателят на КПКОНПИ разказа за структурата и работата на комисията. От думите му стана ясно, че тя разчита на опитни специалисти, а мандатът е 6-годишен, без право на втори. Контролът върху нейната дейност се осъществява от Народното събрание.

Георгиев посочи, че новата комисия обединява пет органа: Комисията за конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията БОРКОР и звена от Сметната палата и ДАНС.

Борбата с корупцията е много трудна, ако всички граждани не застанат зад нея. Трябва да сме критични и да променим мисленето си, защото не всичко зависи от органите. Хората трябва да сигнализират за незаконните дейности и да се включат в борбата срещу корупцията, каза Георгиев.

Лекторът посочи, че в парламента е имало разгорещени спорове дали да се разрешат анонимните сигнали, но в крайна сметка това не бе разрешено, въпреки че дори Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ работи с тях, уточни той. Този проблем е бил решен чрез запазване в тайна на подателя на сигнала. Само за последните два месеца са подадени 150 сигнала, каза Георгиев.

Превенцията на корупцията е много важна. Ако можем да изработим ефективни превантивни мерки, ще я намалим драстично, заяви Георгиев. 

След лекцията той отговори на въпроси на студенти.

Студентът от специалност „Икономика на отбраната“ Атанас Солакчиев зададе въпрос за заплатите в сектора „Антикорупция“
Стоян Генчев, студент по право, попита как комисията се справя със задължението си да не задържа заподозрените

Ще има ли скоро още информация за дейността на комисията, попита студентът по право Васил Калибацов

Проф. Стати Статев връчи на Пламен Георгиев сертификат в знак на благодарност за лекцията

Пламен Георгиев е завършил право и магистърска програма по право на ЕС, преминал е специализиран курс за борба с организираната престъпност в САЩ, както и специализиран курс в Унгария, Академия на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.

Заемал е различни магистратски длъжности – прокурор в СРП, СГП и в Специализираната прокуратура. Бил е зам.-министър в Министерството на правосъдието, а неотдавна беше избран от Народното събрание за председател на КПКОНПИ.  Носител е на наградата на името на италианския магистрат „Джовани Фалконе” за принос в борбата с престъпността.

Галерия снимки от Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ:  Борбата с корупцията трябва да започне ...