Среща-дискусия „Актуални проблеми в националната сигурност на България“

четвъртък, 10 май 2018 8:10

Темата за националната сигурност е изключително важна. Преди няколко години дори не съм си представял, че могат да се разглеждат въпроси като нарушаването на въздушното пространство между две съюзнически страни, киберсигурност, защита на криптовалутата и пр., обяви ас. д-р Иван Винаров от катедра „Политология“ при откриването на срещата-дискусия на тема „Актуални проблеми в националната сигурност на България“, организирана от Студентското сдружение „Его политико“ и Студентския съвет. Лектор беше ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба „Сигурност“.

Ас. д-р Иван Винаров, Ивета Кардашлъкова – председател на Студентското сдружение „Его политико“, ген. Атанас Атанасов и Христина Димитрова – член на Студентския съвет (отдясно на ляво)

Националната сигурност е чиста политика, защото зависи от законите и органите на държавата, които трябва да провеждат съответните мерки, обясни генералът. Той определи националната сигурност като динамично състояние на обществото, в което трябва да бъдат защитени основните му демократични права и свободи. Институциите и органите, ангажирани със сигурността на гражданите, са армията и службите за сигурност – разузнаване, контраразузнаване, Националната служба за охрана (НСО) и МВР. Координацията между тях е много важна. 

Атанасов обясни, че моделът на специалните служби след 1989 г. се е променил. Те излизат от МВР, разрояват се и се регламентират законодателно. Основната задача на системата за сигурност е да долавя превантивно процеси, които биха се превърнали в заплаха за националната сигурност на България. Бившият директор на контраразузнаването коментира оттеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, което може да се отрази негативно не само у нас, но и в световен мащаб, защото може да породи конфликти в Близкия изток. Такъв тип процеси трябва да се наблюдават внимателно, категоричен е Атанасов. 

Част от гарантирането на националната сигурност е намирането на информация и в този смисъл журналистическата професия се доближава до работата на службите. И двете професии използват открити източници, но службите трябва да разполагат и със секретни данни, за чието придобиване използват високите технологии. В тази игра съюзници няма, всеки работи за себе си, за да защити собствените си интереси, каза Атанасов.

Студентите (на снимките горе) зададоха въпроси за срещата между представители на ЕС и Турция, организирана по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз във Варна, как влияе състоянието на армията върху националната сигурност, за неизбежната самоотбрана и пр.  

Галерия снимки от Среща-дискусия „Актуални проблеми в националната сигурност на България“ ...