Публична лекция на тема „Особености на пазара на електроенергия“

сряда, 28 февруари 2018 12:47

Енергетиката е ключов отрасъл. Затова и темата на днешната публична лекция „Особености на пазара на електроенергия“, организирана от  катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“,  Софийската търговско-промишлена камара и ЧЕЗ Груп, е много актуална. Това заяви проф. д.ик.н Христо Първанов, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура при УНСС (на снимката долу).

Идеята на лекцията е да разкажем на студентите за търговията с електроенергия, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България (на снимката долу), и разгледа механизмите на търговията с електроенергия, на определянето на цените и др.

Лекторът се спря на регулираната и нерегулираната част в пазара на електроенергия и изясни къде са рисковете. По думите му в България и Европа бизнесът е много рисков и примерите за това са много. Фалитът на търговеца обаче не означава систематично лош пазар. Енергетиката е сектор, който се променя и ще продължи и в бъдеще да се променя с бързи темпове, заяви той.

В зала „Тържествена“

Нашата визия е да сме пазарен лидер и основен доставчик за индустрията, каза Атанас Димов, директор „Енергиен баланс“ в „ЧЕЗ Трейд“ (на снимката долу). Той се спря на темата за пазара на електроенергия в България и определи като основни за търговията почасовия пазар и балансиращия пазар с двуценови модел.

Двамата лектори отговориха на въпроси (на снимките долу).

Георги Чернев, председател на Софийската

търговско-промишлена камара

Проф. Първанов връчи сертификати в знак на благодарност за публичната лекция  на Карел Крал и Атанас Димов (на снимките долу).

Галерия снимки от Публична лекция на тема „Особености на пазара на електроенергия“ ...