Ден на отворените врати на съвместната магистърска програма на УНСС и Университета Нотингам Трент „Европейски бизнес и финанси“

четвъртък, 25 май 2017 12:29

На среща със студенти бе представена съвместната магистърска програма "Европейски бизнес и финанси" на УНСС и Университета Нотингам Трент, Великобритания. Гл. ас. д-р Дияна Митева от катедра „Финанси“, директор и координатор на програмата, и доц. д-р Димитър Ненков, предишен ръководител на програмата, говориха за условията за кандидатстване, обучението на магистрите и реализацията на завършилите. 

По време на срещата

Най-важната новина за програмата е, че за 2017 г. са отпуснати 10 места държавна поръчка, изтъкна д-р Митева. Съвместната магистърска програма се извършва в рамките на четири семестъра, като два от тях се осъществяват в България, третият - в Нотингам Бизнес Скул, а през четвъртия семестър има задължителен стаж и подготовка на дипломна работа, информира тя. „Това е шанс да получите както българска, така и пълноправна английска диплома, при преференциални финансови условия”, посочи д-р Митева и допълни, че обучението е изцяло структурирано по английската образователна система. Тя изтъкна, че УНСС участва в програмата от 2007 г. насам, а в момента се обучава десетият випуск. В програмата участват също Техническият университет в Бърно, Чехия, и Икономическият университет в Катовице, Полша.

Студентите

Реализацията на завършилите е стопроцентова, като повечето от тях работят в големи международни компании. Обучението е в малки групи на английски език, персоналното внимание и отношение, както и подходящият за работещи график са само някои от плюсовете за програмата.

Д-р Митева представя обучението в Университета Нотингам Трент

През септември кандидатите полагат единен приемен изпит за кандидатстване в магистърски програми и изпит по английски език. Обучението в Нотингам е три месеца, уточни д-р Митева. Тя подчерта, че там занятията се провеждат от понеделник до петък, а присъствието е задължително. Магистрите могат да бъдат настанени в общежития, квартири или къщи на български семейства. По отношение на финансите координаторът по програмата посочи, че за България таксата за първи и втори семестър е по 1800 лв. за платено обучение, а за местата държавна поръчка се плаща съгласно таксите, определени за всички магистратури в УНСС. Във Великобритания таксата е 2650 британски лири. През четвъртия семестър таксата е 250 лв. Има и възможности за стипендия по програмата „Еразъм+“, с право да я получат първите шестима магистри, които могат да получават и европейска стипендия.

Нотингам е един от най-добрите градове за живот. Той е културен, спортен и икономически център, а в него учат повече от 60 000 студенти. Университетът Нотингам Трент е един от лидерите във Великобритания.

 

Галерия снимки от Ден на отворените врати на съвместната магистърска програма на УНСС и Университе ...