Кръгла маса на тема „Европа на две скорости“

вторник, 23 май 2017 15:25

Кръгла маса „Европа на две скорости“, организирана от студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО“ към катедра „Политология“ и Студентския съвет, се проведе в малката конферентна зала на университета. Гост-лектор бе доц. д-р Светослав Малинов, евродепутат, член на ЕНП.

В малката конферентна зала

Какво е по същество Европа на две скорости, приемливо ли е това за България и какви ще са последиците за страната?, набеляза някои от въпросите на форума проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор на университета. Той поздрави участниците в кръглата маса от името на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев и изтъкна, че лекцията на доц. Малинов ще позволи най-точното информирано ориентиране в проблемите.

Христина Димитрова, доц. Светослав Малинов, проф. Валентин Гоев и Мартин Петков (отляво надясно) при откриването на форума

Европа винаги е била на различни скорости, заяви евродепутатът. Докато Европейският съюз сега чества 60-годишнината си, то България отбелязва 10-годишнината от членството си в него, което значи, че половин век нещо се е развивало и набирало скорост извън нас, аргументира различията доц. Малинов.

Лекторът коментира страховете и опасенията, че страната ни ще стане „втора ръка“, „нежелана и изоставена“ в европейското семейство. По думите му българите се ситуират в този контекст за малоценност, който понякога се заменя с парадирането за вековната история на държавата ни. Евродепутатът изясни и едно противоречие – между пропагандирания български евроскептицизъм и факта, че България е на първо място в ЕС по доверие в европейските институции. Статистиката сочи, че тя е най-проевропейската държава през последните 7-8 години, посочи доц. Малинов.

Доц. Малинов

Евродепутатът акцентира върху дебата, който според него трябва да започне сега и да завърши през 2019 г. при следващите избори за  Европейски парламент. Този двегодишен размисъл трябва да осмисли и предначертае пътя на Европейския съюз за следващите седем години, посочи той. Доц. Малинов прогнозира, че през 2017 г., която е година на избори във Франция, Холандия, Италия и Германия, в Европа ще се утвърдят проевропейски правителства. Фактът за обратимостта на европейската интеграция след Брекзит е единствената гаранция против антиевропейските движения в някои страни. Това ще доведе до ново ниво на осъзната защита на постиженията на ЕС, посочи евродепутатът.

По време на кръглата маса

Работата на кръглата маса бе организирана в два панела – „Активният политик през погледа на младите“ и „Изборите в Европа – анализ и прогноза“. Модератори бяха Христина Димитрова, председател на „ЕГО ПОЛИТИКО, и Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет.

Студенти от УНСС и СУ „Св. Климент Охридски“ представиха доклади, свързани с изборите във Франция, Турция и Германия, младите и политиката, активните граждани в България и др.

Галерия снимки от Кръгла маса на тема „Европа на две скорости“ ...