Лекция на Георги Първанов на тема "България: Модерното ляво и автентичното дясно?"

понеделник, 22 май 2017 15:59

Георги Първанов, президент на република България два мандата (2002-2012 г.), изнесе втората лекция в панела "България: Модерното ляво и автентичното дясно?". Поредицата лекции-дискусии се организира от студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО“ и Студентския съвет.

Срещата бе открита от Христина Димитрова, председател на „ЕГО ПОЛИТИКО“, и Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет, които представиха лектора. Доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“, адмирира възможността теорията, преподавана по време на лекциите в университета, да бъде „сверена“ с практиката от политика с голям опит – президента Първанов.

Кристиян Маджуров, доц. Блага Благоева, Георги Първанов, Христина Димитрова (отляво надясно) при откриването на срещата

Като предизвикателство определи темата на лекцията Георги Първанов, който уточни, че отдавна не е говорил пред академична аудитория. Ценя мнението на младите хора, държа на обратната връзка, заяви той и изложи тезата си за самоопределяне в политическото пространство – чрез фамилна връзка, ценностна ориентация или симпатии към лидер от национален или световен мащаб.

В зала "Тържествена"

Като изразители на автентичност и модерност Първанов посочи имената на двама политици от близкото минало – д-р Петър Дертлиев и д-р Атанас Москов, съпоставяйки политическата картина в страната през 90-те години и сега. Той посочи, че позиционирането на партиите у нас все още се води по силата на антикомунизма. И досега гледаме в огледалото за обратно виждане и се опитваме да мотивираме избирателя с миналото, изтъкна Първанов.

По време на лекцията

Лекторът акцентира върху националното помирение, постигнато в Испания и Гърция, определи като безсмислен дебата „партия на социалистическия демократизъм или партия на демократическия социализъм“, подчерта липсата на идеен сблъсък за ролята, значението и мястото на държавата в съвременното управление. Здрава, силна и добре уредена държава, която ясно определя приоритетите си, включително и икономическите, бе визията на  президента Първанов за развитието на страната.

Лекторът

Лекторът се спря на необходимостта от модерна патриотична политика и превантивното идентифициране на проблемите. Той разшифрова темата за вътрешното модерно развитие на левицата, идеята за децентрализация, въпросът за лидерството, опозицията „на инат“ и др. Не е необходимо обединение на левите партии под един байрак, но политическото взаимодействие между тях е наложително, подчерта Първанов и изтъкна, че идеята за монопол в лявото и дясното пространство няма бъдеще.

Галерия снимки от Лекция на Георги Първанов на тема "България: Модерното ляво и автентичното дясно ...