Първа лекция-дискусия „България: Модерното ляво и автентичното дясно?“ с Трайчо Трайков и Радан Кънев

петък, 19 май 2017 10:11

Студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО” към катедра „Политология”, съвместно със Студентския съвет организира първата лекция-дискусия на тема "България: Модерното ляво и автентичното дясно?". Събитието се проведе в зала „Тържествена” с гост-лектори лидерите на „Нова република“ Трайчо Трайков и Радан Кънев. На лекцията присъстваха доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра "Политология", Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет, и Христина Димитрова, председател на „ЕГО ПОЛИТИКО”.

При откриването на срещата. Отляво надясно: Кристиян Маджуров, доц. Блага Благоева, Радан Кънев, Христина Димитрова

Христина Димитрова откри срещата и уточни, че това е първото събитие от панела „България: Модерното ляво и автентичното дясно?”.

Днес може както да черпите знания, така и да придобиете опит, обърна се към присъстващите Кристиян Маджуров и представи гостите.

Благодарности към организаторите и гост-лекторите отправи доц. Благоева. По думите й днес границата между „ляво“ и „дясно“ е много тънка. Ще разберем дали това, на което ви учим, е реално на практика, добави тя.

В зала "Тържествена"

Темата е „автентичното дясно“, но то едва ли съществува, посочи Радан Кънев. Той обясни, че българската политическа система все още работи по модела на лявото и дясното, но на практика той почти изчезва. България е изключение сред европейската демократична политика, изтъкна Кънев.

Радан Кънев

Лекторът даде пример с водените политики в две страни – Македония, в която доминира една партия, която по думите му „не съвпада с дясното, но твърди, че е дясна”, и Франция, където новият президент Еманюел Макрон иска да изгради проевропейски, дясно-реформаторски център. Според Радан Кънев конфликтът между леви и десни в Западна Европа е в отстъпление. „Вариантът за консолидиране около центристка програма ще надделее”, смята политикът.

Напоследък хората се плашат от това да слагат класически етикети – „ляво“ или „дясно”, коментира Трайчо Трайков. По думите му дясното се олицетворява с индивидуалните свободи, върховенството на закона и равенството пред него.

Трайчо Трайков

Събитието продължи с дискусия и гост-лекторите отговориха на всички въпроси на студентите.

Галерия снимки от Първа лекция-дискусия „България: Модерното ляво и автентичното дясно?“ с Трайчо  ...