Първа международна научно-практическа конференция на тема „Дигитални измами и киберсигурност“

сряда, 17 май 2017 12:43

Първа международна научно-практическа конференция на тема „Дигитални измами и киберсигурност“, под патронажа на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, се проведе в университета. Организатори на форума бяха Финансово-счетоводният факултет, съвместно с Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами (АСЕРИ-България), Юридическия факултет, катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“ и катедра „Национална и регионална сигурност“. В конференцията участваха представители на прокуратурата, МВР, съдебни експерти, специалисти от частния сектор, Fibank и др.

В аула "Максима"

На откриването на форума в аула „Максима“ присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет, Цветан Цветков, председател на Сметната палата, Владимир Икономов, председател на УС на АСЕРИ-България, Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, доц. д-р Владя Борисова, ръководител на катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“.

При откриването на конференцията

Благодарност към ръководството на университета, съорганизаторите, колегите и експертите изказа при откриването на форума проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет. Нарекохме тази конференция първа, защото искаме да продължим съвместните изследвания и търсения по тази проблематика, посочи тя като напомни за проведената преди десет години научна конференция "Теория и практика на финансовите престъпления".  Тя е уникална и заради това, че за пръв път се прави опит да се обедини чистото, по-консервативно научно познание с проблемите на променливата емпирика, отчитайки новите технологични предизвикателства, посочи деканът. 

Проф. Статев приветства участниците във форума. Вдясно от него: проф. Башева и доц. Борисова

Когато беше планирана тази конференция, с основен инициатор Финансово-счетоводния факултет, се оказа, че трябва да бъде привлечен и още доста вътрешен ресурс, отбеляза проф. Статев. По думите му предстоящите дискусии ще покажат, че проблемът е още по-мащабен и е необходимо целият академичен ресурс да бъде насочен в тази област.

„Проблемът е изключително дълбок и трябва с днешния форум да дадем ясен сигнал към всички държавни институции, към всички бизнес структури, че той става наше ежедневие“, изтъкна ректорът. Емблематично е, че мащабната кибератака Wannacry”, която удари институции, компании и болници в близо 100 държави, стана в навечерието на конференцията, посочи проф. Статев и категоризира хакерските атаки като по-сериозни и от тероризма.  Той изрази убеденост, че конференцията ще има своето място и влияние и увери присъстващите, че като ректор на университета ще направи необходимото, за да могат идеите и решенията на форума да стигнат до всички институции в страната.

Ректорът проф. Статев

Проф. Статев огласи също, че форумът предшества заключителните събития по честването на 97-ата годишнина на УНСС – първата копка по изграждането на нов учебен корпус на университета и откриването на Стена на славата, в която са вписани имената на преподавателите и възпитаниците на УНСС в държавния елит на България.

Темата на форума е особено актуална, най-вече поради това, че в тоталната дигитализация трябва да се очертаят рисковете от нерегламентирания достъп до информацията, да знаем как да гарантираме сигурността й, посочи Цветан Цветков, който е и възпитаник на УНСС. Той коментира ролята на Сметната палата като върховна одитна институция и контролен орган в информационното общество при т.нар. електронно правителство. Цветков увери присъстващите, че до две години ръководената от него институция ще стане „зелена Сметна палата“.

Цветан Цветков

Конференцията е изключително важна, тя поставя и основите на едно необходимо сътрудничество в областта на киберсигурността, посочи Владимир Икономов. Той открои мисията на АСЕРИ-България в превенцията и обучението за предотвратяване и разкриване на измами, свързани с използването на икономическата, финансовата и обществената система за лично облагодетелстване.

Владимир Икономов

Темата е много актуална в контекста на дигитализацията на обществото, категорична бе и Ваня Донева. Кибератаките застрашават сигурността както на гражданите, така и на държавата.

Ваня Донева

В първата сесия на форума, с модератори доц. д-р Румяна Пожаревска и доц. д-р Владя Борисова, бяха включени пет пленарни доклада. За „Противодействието на финансовите кибер престъпления в България“ говори комисар Явор Колев, началник отдел „Трансгранична организирана престъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР. „DDoS атаките като димна завеса пред другите хакерски атаки“ с лектор Павел Камински, CISSP, технически директор на „Севън секюрити груп“ ООД, „Престъпления в интернет. Онлайн измами – предизвикателства пред правоохранителите и съдебните органи“ на Илона Кръстенякова, прокурор във Върховната касационна прокуратура, „Оценка на риска от дигитални измами“ с лектор доц. д-р Димитър Динев от катедра „Финансов контрол“ и „Компютърни измами и търговски шпионаж“ с лектор Николай Хранов, експерт към СГС, бяха темите, дискутирани от участниците във форума по време на предобедната сесия.  

По време на пленарния доклад на комисар Явор Колев 

Основни теми на форума бяха и "Използването на методи на изкуствения интелект за защита от съвременните заплахи на кибер престъпността", "Дигиталната трансформация и киберсигурността – ръка за ръка", "Криптовалутите като обект на измама, средство за извършване на измама, начин на разплащане при извършване на различни престъпления и вариант за пране на пари", "Обучение по киберсигурност (киберсигурност и ядрена сигурност)" и др.

Участници във форума

 

Галерия снимки от Първа международна научно-практическа конференция на тема „Дигитални измами и ки ...