"Кариера УНСС 2017"

сряда, 10 май 2017 14:35

"Кариера УНСС 2017" събра в университета студентите с представители на  големи български и международни компании, предлагащи стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Компании от сферата на ИТ, телекомуникациите, консултантски фирми, рекламни агенции, производители, търговски фирми, финансови институции, банки се включиха в събитието. То бе организирано под от патронажа на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев от Студентския съвет и Rabota.bg, с подкрепата на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МУЦРК).

В голямата конферентна зала

Не зная с какво да се гордея повече като ректор - дали с доказаните качества на преподавателския състав или с възпитаниците на УНСС, посочи при откриването на форума проф. Стати Статев. На 17 май ще открием нашата академична „Стена на славата“, в която ще бъдат вписани имената на преподавателите и възпитаниците на  университета ни, заели място в държавния елит на България, изтъкна ректорът. Той уточни, че само министрите през годините са над 100 души, а в сегашния кабинет деветима са се дипломирали или преподават в УНСС. Убеден съм, че голямата сила на университета ни е, че повечето от преподавателите са не само академични дейци, но и хора с активно присъствие в държавния елит.

Проф. Статев (в средата) приветства участниците във форума. Вдясно от него - доц. Йордан Близнаков и Станимир Василев, вляво - Кристиян Маджуров и Росица Радоева  

Ректорът оцени форума като крачка напред в отношенията между университета и бизнеса.  Поставяме началото на пролетните кариерни дни заедно с традиционните есенни Дни на кариерата, посочи той. Пет-шест фирми участват в това издание за пръв път, сигурно ще ги видим и на следващите форуми, защото обхватът на бизнес присъствието се разширява всяка година, отбеляза проф. Статев. Ректорът благодари на организаторите на събитието и изрази увереност в значимостта му.

Ректорът проф. Статев (вляво) и доц. Йордан Близнаков

Кариерните дни са обединителни форуми за студентите и бизнеса, отбеляза доц. д-р Йордан Близнаков, директор на МУЦРК. УНСС има традициите и авторитета, подготвя възпитаниците си да отговарят на изискванията на бизнеса, посочи той и формулира очакванията си: в бъдеще всеки студент да има възможност да намери своя работодател, а всеки работодател - своите квалифицирани кадри сред студентите на университета.

Студентите

Образованието и практиката трябва да вървят ръка за ръка и нашата роля e да намерим връзката, която липсва между бизнеса и студентите, за да може тяхното развитие да е успешно, заяви Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет. По думите му над 30 са работодателите от най-различни сектори, които вземат участие в „Кариери УНСС 2017“.

Кристиян Маджуров

Има голямо търсене на кадри в различните сфери на дейност, конкуренцията също става по-голяма, коментира Росица Радоева от Rabota.bg. Компаниите търсят начини да привлекат квалифицираните кадри, а форумът дава добри възможности за това.

Кадрите на УНСС са много надеждни и имат голямо кариерно бъдеще, посочи Станимир Василев, директор на дирекция „Бюро по труда“ – Изток. Идеята на форума е да се създадат реални предпоставки за ускоряване на връзката между бизнеса и университета, за професионалното развитие на студентската общност.

Росица Радоева Станимир Василев

След официалното откриване, "Кариера УНСС 2017" продължи с презентации на някои от водещите фирми като IBM Bulgaria, Централна кооперативна банка, TMF, Concentrix Bulgaria, фондация „Заедно в час“, Уолтопия АД, Изи Консулт ООД, Хорайзънс България, Луфтханза техник София, Уникредит Булбанк АД и др.

Представителите на IBM Bulgaria - Мартин Васика, финансов мениджър, и Михаил Запрянов, мениджър „Логистика“, представиха историята, политиката и стратегията на фирмата, спряха се на работата с клиентите и изискванията към кандидатите за работа.

Михаил Запрянов и Мартин Васика (вдясно)

Студентите, търсещи работа или стаж, можеха да представят своите CV-та на предпочитаните от тях компании, както и да проведат кратки интервюта с представители на HR отделите им. На специалните щандове във фоайето на университета те се срещаха и разговаряха със специалисти по кариерно консултиране и подбор на персонала (на снимките долу).

Галерия снимки от "Кариера УНСС 2017" ...