Церемония по удостояването на проф. Ханс Анкум с титлата "Доктор хонорис кауза на УНСС"

вторник, 24 ноември 2015 14:35 /
Начало:
петък, 27 ноември 2015 9:30
Край:
Място:
голяма конферентна зала
Подробности:

На 27 ноември от 9,30 ч. в голямата конферентна зала на УНСС ще се състои церемонията по удостояването на проф. Ханс Анкум с титлата "Доктор хонорис кауза на УНСС". Титлата се връчва за големият му принос за развитието на науката и доктрината за римското право и за изграждането в университета на първия в България университетски център за изучаване на римското право.

Ханс Анкум е емеритиран професор на Университета на Амстердам, почетен доктор на седем университета, член е на Кралската холандска академия на изкуствата и науките, носител на холандски държавни и международни награди, основен организатор на ежегодните сесии на Дружеството за история на правата на античността, Фернан де Вишер, в продължение на няколко десетилетия. Той е сред най-изтъкнатите световни специалисти в областта на римското право и историята на правните системи през Античността.

Проф. Анкум е голям приятел на България и радетел за развитието на романистичната наука в страната, поддържал е близък научен контакт с три поколения учени в тази област в продължение на близо четиридесет години, посещавал е страната многократно, изнасял е лекции и е участвал в научни форуми и дискусии, насърчавал е лично подготовката на млади български специалисти като е подкрепял и тяхно утвърждаване сред международната научна общност.