Доц. д-р Тодор Чобанов ще представи своето новото изследване „Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век“, част от Университетската седмица на книгата

четвъртък, 19 октомври 2023 15:03 /
Начало:
понеделник, 06 ноември 2023 11:00
Край:
Място:
зала „Тържествена“
Подробности:

   

Заповядайте на премиерата на една от най-търсените нови исторически книги, с която поставяме началото на Университетската седмица на книгата - 6 ноември 2023 г. от 11.00 часа в зала „Тържествена“.

Откъде се появяват българите? Какви са корените на нашия народ? Какво общо има между древните и днешните българи? Това са само малка част от въпросите, които пораждат дебати и търсят своите отговори в новата книга на доц. д-р Тодор Чобанов „Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век“.

Изследването на доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да се проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време.


Доц. д-р Тодор Чобанов е български историк и политик. Завършва специалност „Археология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на множество публикации и  изследвания в областта на археологията, културния туризъм и опазването на културното наследство.

В периода от юли 2009 г. до октомври 2011 г. е зам.-министър на културата, а 2012 – 2021 г. е заместник-кмет по „Култура, образование, спорт и туризъм“ в Столична община. От 2021 г. работи в Института по балканистика към БАН. Преподавател е в Университета по библиотекознание и информационни технологии.