Д-р Атанас Скатов гостува на Еко Клуб УНСС с лекция на тема „Екологосъобразен алпинизъм и начин на живот“

четвъртък, 04 октомври 2018 14:54 /
Начало:
сряда, 10 октомври 2018 10:45
Край:
Място:
зала 2119
Подробности:

Лекцията ще се състои на 10.10.2018 г. (сряда) от 10:45 ч. в зала 2119, нов корпус на УНСС.

Атанас Скатов е български алпинист, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог.

На лекцията той ще разкаже от първо лице за най-интересните експедиции и за постиженията, с които се гордее най-много. Как се сбъдват мечти и какви жертви и усилия са му били нужни? И също така, акценти от научната му работа: възможно ли е биологично производство на храни без използване на химични препарати за растителна защита? Какво въздействие оказва това върху храната?

Атанас Скатов е известен като първият веган в света изкачил най-високата точка на Земята – връх Еверест. Без да е изкарал дори и начален курс по планинарство и алпинизъм, той е първият българин завършил проекта „Седемте континентални първенци“. В момента Атанас Скатов провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на Земята без консумация на животинска храна. Преживяванията и опита си от алпинизма събира в книгите си от поредицата „Над 8000 метра“.

През останалото време, Атанас Скатов упражнява своята професия на агроном и еколог. Научната му работа е в областта на градинарството и растителната защита, като през 2005 г. защитава докторат в Хумболтовия университет в Берлин, Германия.

Участието е свободно и без предварителна регистрация.