Публична лекция на проф. Жан-Пол Гишар на тема "Отношенията на Китай с останалия свят"

петък, 13 май 2016 14:48

Проф. Жан-Пол Гишар изнесе публична лекция в университета, организирана от катедра "Финанси" и Центъра по парични и икономически изследвания.

В малката конферентна зала по време на публичната лекция

С лекцията си проф. Гишар запозна аудиторията с основите положения на меркантилизма и своята теория за съществуването на два типа държави: „меркантилни“ и „немеркантилни“. Към първата категория той причисли Китай и Германия, а към втората - САЩ, Великобритания и Франция. Чрез формули лекторът изведе основните зависимости между вътрешния брутен продукт, търговския баланс и икономическия растеж и очерта макроикономическата ситуация в Китай.

Проф. Гишар

Проф. Гишар коментира отношенията на Китай с останалия свят като направи в табличен вид  сравнителен анализ между азиатската държава и САЩ за периода 2002-2007 г. Той бе категоричен, че премахването на митническите бариери е довело до обезценяване на китайския юан и това е предизвикало изразен дисбаланс в международната търговия. Китай отказва да преоцени своята валута, а същевременно западният търговски дефицит не намалява и кризата продължава. По думите на лектора Китай следва агресивна стратегия за глобална хегемония на международния пазар.

Лекторът коментира икономическата ситуация в Китай

Проф. Гишар е представител на програмата на ЕС „Жан-Моне за Европа и източните страни и преподавател по макроикономика в университетаСофия Антиполис в Ница, Франция. Изследователската му работа е изцяло фокусирана върху проблемите на макроикономиката. Той е сред анализаторите с най-голям брой изследвания за китайската икономика, автор на много книги, част от които преведени на повече от 40 езика. В съавторство с Антоан Брюне, президент на AB Marchés – дружество за изследване на конюнктурата и пазарите, издава „Хегемоничната цел на Китай - икономическият империализъм” (2011 г.), преведена на девет езика, като предстои и българско издание.

Галерия снимки от Публична лекция на проф. Жан-Пол Гишар на тема "Отношенията на Китай с останалия ...