Кръгла маса по проблемите на юридическото образование и обучението по право

четвъртък, 12 май 2016 16:10

Кръгла маса „Юридическото обучение - проблеми, предизвикателства и перспективи" се проведе в университета. В двудневния форум участваха наши и чуждестранни учени и специалисти от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и от университети в Нанси, Неапол, Петербург, Крайова, Виена и др.  

На откриването на кръглата маса присъстваха доц. д.ю.н. Живко Драганов, декан на Юридическия факултет на УНСС, Красимира Филипова, зам.-министър на правосъдието, Уилям ЛаФорж, президент на Университета Делта Стейт, бивш президент на Федералната асоциация на адвокатите, САЩ, Драгомир Йорданов, юрист и съдия, министър на правосъдието в служебното правителство на Марин Райков, Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Р България и бивш министър на правосъдието.

Доц. Драганов (вляво) открива форума. Вдясно от него: Уилям ЛаФорж, Красимира Филипова, Драгомир Йорданов, Диана Ковачева 

Форумът е част от събитията, с които отбелязваме 25-годишнината на Юридическия факултет на УНСС, посочи неговият декан доц. Живко Драганов. Той представи участниците и темите, които ще бъдат дискутирани: регулирането на юридическото образование, бакалавърските и магистърските програми по право, програмите за междууниверситетски обмен, интердисциплинарното обучение и преподаване на студенти от неюридически специалности, практическото обучение, правните клиники и други добри практики.

В голямата конферентна зала

На практическото приложение на юридическото образование се спря в изказването си Красимира Филипова. Тя представи доклада на работната група за изменение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист". Анализът на широк кръг мнения на професионалната общност, работодателите, наскоро дипломирани юристи и академичния състав в юридическите факултети, открояват както слабости в модела на това образование, така и необходимите промени, посочи зам.-министърът. Филипова коментира, че броят на завършващите прависти надхвърля необходимостта от юридически кадри в България, спря се на учебните практики и основните познания по определени дисциплини, направи сравнение с други страни и работата на завършилите в реална среда. Тя открои идеите за въвеждане на единен държавен изпит и втори държавен изпит по правоспособност.

Красимира Филипова коментира практическото приложение на юридическото образование

По въпросите за юридическото образование говори и Уилям ЛаФорж, който поздрави факултета за неговата 25-годишнина. В изказването си той открои четири основни проблема, направи сравнение между американската и европейската правна система и двата типа образование.

Участници в кръглата маса

След дискусия за регулиране на юридическото образование, участниците в кръглата маса обсъдиха темата за бакалавърските и магистърските програми по право.

По време на форума

През втория ден бяха разисквани програмите за междууниверситетски обмен, интердисциплинарното обучение и преподаване на право на студенти от неюридически специалности, практическото обучение, правните клиники и други добри практики. 

Галерия снимки от Кръгла маса по проблемите на юридическото образование и обучението по право ...