Студентски научен форум на тема: „Потенциалът на съвременната българска младеж за напредъка на България”

неделя, 24 май 2015 0:00

В университетския център „Бачиново”, Благоевград, се проведе Вторият студентски научен форум на тема: „Потенциалът на съвременната българска младеж за напредъка на България”, организиран по инициатива на студентите от клубовете на младия социолог при катедра „Икономическа социология” на УНСС и катедра „Социология” на Югозападния университет „Неофит Рилски”. 

Преди форума

В академичната инициатива участваха 16 студенти от първи до четвърти курс на двата университета. Студентската изява бе реализирана с академичната подкрепа на преподавателите от УНСС доц. д-р Мария Стоянова, зам.-декан по НИД на Общоикономическия факултет, и ас. д-р Тодорка Кинева, а от Югозападния университет от доц. д-р Мария Серафимова, ръководител на катедрата, и гл.ас. д-р Ивета Якова, научен секретар на катедрата.

Целта на този академичен форум бе студентите да представят свои авторски разработки по обявената тема и да дискутират конфликтните проблеми в съвременното българско общество.

Студентите от специалност „Социология” и „Икономическа социология” при УНСС представиха 6 доклада. Те бяха на  третокурсниците от „Икономическа социология“ Гергана Евстратиева, Павлина Бойчева, на студентите III курс от специалността „Социология“  Даниел Цинцов, Бойко Гатев, Мария Найдекова и Юлияна Гальова, както и на първокурсничката Яна Андреева.

По време на дискусиите

В продължение на повече от седем часа бяха представени и дискутирани проблемите на европейското образование и неговите четири стълба, професионалната реализация, възвращаемостта на инвестициите в знание, полезността на знанието за напредъка на България, тревожните проблеми на „изтичането на мозъци”, както и конфликтните зони, свързани с възпроизвеждащата се неграмотност, ширещата се наркомания сред младите, ролевите дисбаланси на съвременната българка при раждането и отглеждането на децата и трудовата й кариера, ролята на съвременното българско семейство като среда и стимул за „раждане” на потенциала за напредъка и др. Предвижда се издаването на сборник, който да включва докладите на всички участници.

Форумът бе организиран по повод 40-годишнината на катедра „Икономическа социология” на УНСС и 20-годишнината на катедра „Социология” на ЮЗУ.

Галерия снимки от Студентски научен форум на тема: „Потенциалът на съвременната българска младеж з ...