Младите европейци и новият бюджет на ЕС в дискусионен форум

вторник, 12 февруари 2013 15:09

Какво от бюджета на Европейския съюз за 2014-2020 г. е насочено към младите хора? Ще бъдат ли достатъчни шестте милиарда евро за програми за гарантиране на заетост, обучение и образование на завършващите училище или университет? Ще стигнат ли тези средства  за справянето с проблема на 5,5 млн. европейски граждани до 25-годишна възраст? Каква ще е съдбата на програмата за студентски обмен "Еразъм", за която през миналата година парите не стигнаха? Как европейската общност ще реши проблема с рекордната безработица, обричаща цяло поколение от най-образованите граждани, които Европа някога е имала?

Това бяха някои от въпросите, дискутирани на конференцията "Европейският бюджет 2014-2020 г. в подкрепа на младежките политики". Форумът бе организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в партньорство с Националния младежки форум в България и УНСС. В голямата конферентна зала на университета се събраха експерти от младежки организации и сдружения, представители на гражданското общество, преподаватели и студенти.

Решението на Европейския съвет за бюджета на Евросъюза е труден компромис на лоши приоритети, отбеляза Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. Той посочи, че за първи път в историята си ЕС планира по-малко разходи за бъдещите 7 години от досегашните, което ще създаде сериозни проблеми за пълноценното функциониране на съюза и за изпълнението на поети ангажименти. Сред най-пострадалите от орязването на първоначалното предложение с 8% са научните изследвания и конкурентоспособността, както и младежката мобилност, посочи Калфин. Евродепутатът направи сравнение за съотношенията в сегашния бюджет – докато за една крава се заделят по 12 евро, на младия европеец се пада само по 1 евро.

От ляво на дясно: Калоян Димитров, Ивайло Калфин, Веселин Илиев (модератор на конференцията), Паскал Льожон, Петър Матияшич, Лора Любенова 

Младежките политики, „стъпили“ на бюджета на общността, коментира в изказването си и Паскал Льожон, ръководител на отдел "Младеж" в главна дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия. Той очерта европейската картина с младежката безработица (двойно по-висока от тази в световен мащаб), акцентира върху повишаването на активността, образованието и мобилността на младите хора, очерта младежките европейски програми.

Пишете до политиците, те трябва да инвестират в младите хора! Това еинвестицията, която ще доведе до устойчиво развитие на ЕС, обърна се към участниците в конференцията Петър Матияшич, президент на Европейския младежки форум. Шестте милиарда, отпуснати за младите хора в бюджета, не са гаранция за развитие, посочи той.

В голямата конферентна зала

С видеоприветствие към участниците в конференцията се обърна евродепутатът от Словакия Катерина Неведалова. Като ползотворна дискусия по изключително важна тема, определи при откриването на форума Калоян Димитров, председател на Студентския съвет. Сега е моментът да се чуе и нашият глас, защото младите хора са активна страна, а всичко това е част от диалога с институциите, посочи Лора Любенова, зам.-председател на Националния младежки форум в България.  

Ивайло Калфин Паскал Льожон Петър Матияшич

Конференцията за бюджетното измерение на младежките политики на ЕС бе четвъртата от серията форуми, организирани от евродепутата Ивайло Калфин. Дебатът в УНСС бе част от инициативата за популяризирането в България на новостите в европейското финансиране през следващия бюджетен период.

 

Галерия снимки от Младите европейци и новият бюджет на ЕС в дискусионен форум   ...