Ректорът участва в дискусия на EuroNews за ученика на бъдещето

понеделник, 31 октомври 2022 16:25

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в конференция „Ученик на бъдещето“, организирана от Euronews Bulgaria.

В откриването на конференцията приветствия към участниците отправиха Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката и Мирослав Боршош, зам.-кмет на София по култура, образование, спорт и младежки дейности.

Работата на форума беше организирана в три панела: „Ученик на бъдещето в средното образование“, „Ученик на бъдещето във висшето образование“, „Ученик на бъдещето за бизнеса“.

Проф. д-р Димитър Димитров участва във втория панел, в който се включиха и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, ректорът на Университета по хранителни технологии - Пловдив проф. д-р Пламен Моллов, ректорът на Техническия университет – София проф. дн инж. Иван Кралов, Сабина A. Вийн, декан на студентите в Американския университет в България.

„Тази дискусия е много навременна, защото в момента се намираме в някакъв период на трансформация и трябва да набележим какво ни очаква евентуално след тези промени, които се случват много бързо около нас и понякога не ги забелязваме, каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Ние на първо място трябва да мислим за ученика на бъдещето и студента след това като един много дигитализиран учащ се, дигитализацията е първата дума. Дигитализацията вече се превръща в нещо, което е неотменна част от нашия живот и улеснява учебния процес, защото могат да се споделят електронни ресурси, в момента говорим за виртуална реалност, говорим за виртуални лаборатории, говорим за добавена реалност. Втората дума обаче е, че ние трябва да възпитаваме хора. Защото трябва да научим нашите бъдещи студенти и сегашните ученици да бъдат преди всичко хора, за да знаят как могат да се развиват и в бизнеса, и в социалната област, и в естествените науки. Ако погледнете големите предприемачи и бизнесмени в световен мащаб, които имат траен, устойчив бизнес за много години, те наистина служат на човечеството и доставят такива продукти и услуги, които улесняват техния живот, а не мислят непременно за печалбата и да стават все по-богати“.

Проф. д-р Димитър Димитров допълни, че УНСС е бизнес университет, но в него се изучават и социални, политически и икономически науки и акцентира, че в близко време в университета ще бъде открита и специалност „Педагогика на обучението по икономика и информатика“, за да може да се предлага по-голям спектър от професии в бъдеще. Проф. Димитров изтъкна, че университетът работи активно с училищата и има постоянна и устойчива политика в това отношение. „УНСС е може би единствения университет в страната, който е изградил структура като Асоциацията на икономическите училища в България. Провеждаме редовни срещи с училищата членове на Асоциацията и това ни дава възможност за пряка комуникация с директорите и учителите, които преподават тази материя, както и поглед върху учебните програми, по които се обучават учениците“. Цялото изказване на ректора можете да гледате във видеото.

Събитието имаше за цел да събере на едно място всички заинтересовани страни, които да обсъдят заедно актуалните въпроси, решения и тенденции в развитието на образованието в България.

Галерия снимки от Ректорът участва в дискусия на EuroNews за ученика на бъдещето ...