Иван Василев от BESCO представи „Пътят на предприемача“ пред студенти от катедра „Индустриален бизнес“

сряда, 26 октомври 2022 14:00

Иван Василев, директор политики и стратегическо планиране в BESCO – Българската стартъп асоциация, изнесе лекция на тема „Пътят на предприемача“ пред студентите от трети курс, специалности „Бизнес икономика“ и „Индустриален бизнес“.

На събитието беше представена дейността на Българската стартъп асоциация - неправителствена организация, свързваща стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, работещи в областта на иновациите. Гостът посочи някои от инициативите на асоциацията. Такива са разработената от BESCO „стартъп виза“, която отваря местния пазар за чуждестранни предприемачи, желаещи да развиват бизнес в България, а също и проектът за Закон за изменение и допълнение на Търговския закон, който цели да модернизира нормативната база в областта на действащото дружествено право. С този законопроект се предвижда създаването на нов тип търговско дружество – „дружество с променлив капитал“. По този начин се предоставят конкурентни условия за стартиране на иновативни компании.

Иван Василев разказа и за работата на BESCO с политиците, насочена към изравняване на условията на българските предприемачи с тези на световните им конкуренти.

В презентацията по темата „Пътят на предприемача“ бяха откроени важните за всеки предприемач етапи, през които преминават иновативните компании. Иван Василев сподели, че всичко започва с идеята и търсенето на отговора на въпроса „какво липсва в света?“. Важно за предприемачите е да намират съмишленици, да приемат с отвореност критичните мнения, да вземат под внимание обратната връзка и, ако се налага, да преработват идеята и концепцията си, да търсят подходящ съосновател и да взимат участие в обучителни програми. Той даде и конкретни насоки за финансиране на идеята, посочи и предизвикателствата пред компаниите, които се намират в етап на растеж. Лекторът представи също така успешни компании, създадени от българи, като CHAOS, BY FAR, PAYHAWK, ENDUROSAT, DRONAMICS, FITE.

Ключовите послания на Иван Василев към студентите са да споделят и обсъждат идеите си, да бъдат смели и да опитват. Той подчерта, че има фондове за рисков капитал, които очакват техните идеи и че в България има насърчителна и подкрепяща среда за развитие на стартиращи  компании.

Студентите взеха активно участие в лекцията, поставяйки редица въпроси във връзка с предприемачеството и демонстрирайки компетенции в широк спектър от бизнес сфери. Споделиха, че са изключително удовлетворени и обогатени от срещата.

Организатор на срещата е доц. д-р Вяра Милушева от катедра „Индустриален бизнес“.

Галерия снимки от Иван Василев от BESCO представи „Пътят на предприемача“ пред студенти от катедра ...