Оспорван финал на юбилейния XXV турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“

петък, 27 май 2022 19:39

В СК „Бонсист” се проведе финала на юбилейния XXV турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“. Състезанието се организира от Академичния спортен клуб (АСК) „Св. Георги Победоносец“ и катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Големите победители в турнира по двойки са ст. преп. д-р Петър Иванов от  катедра „Физическо възпитание и спорт“ и Галин Вълчев. Вторите места заеха доц. Спас Ставрев от катедра „Физическо възпитание и спорт“ и доц. Андрей Нончев от катедра „Икономическа социология“.

Проф. Георги Янков, председател на АСК „Св. Георги Победоносец”, ст. преп. д-р Петър Иванов, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Галин Вълчев (от ляво надясно)

След оспорван финал купата в индивидуалната надпревара взе доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт". На второ място се класира гл. ас. д-р Деян Дунавски от катедра „Частноправни науки“.

Ректорът проф. Димитров връчва купата на доц. д-р Иван Стоилов

За първа година се обособи и самостоятелен турнир – индивидуално жени. Участничките бяха 5 и се игра по системата всеки срещу всеки. Първо място зае доц. д-р Мария Маркова от катедра „Счетоводство и анализ“, на второ се класира доц. Ралица Арсова от катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Победителката при жените доц. д-р Мария Маркова

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров награди победителите като подчерта: „Спортът, независимо дали е тенис, футбол, баскетбол, създава общност. Аз също съм участвал през годините в състезанието и знам каква емоция носи. Важното е, че всички ректорски ръководства, както и ние сега, винаги са подкрепяли този турнир. Благодаря на проф. Янков и АСК „Св. Георги Победоносец“, както и на катедра „Физическо възпитание и спорт“, че направиха този турнир традиционен и много уважаван от колегите. Да си пожелаем здраве и повече такива хубави моменти“.

Председателят на клуба “Св. Георги Победоносец” проф. Георги Янков приветства участниците и гостите като отбеляза: „Навършват се 25 години от първия турнир за „Купата на ректора на УНСС“. Много е важно за една университетска институция да има традиции, да има приемственост и аз се радвам, че ръководството на нашия университет работи в тази посока и държи на това. Надявам се, че младите колеги ще продължат традицията на този уникален турнир“.

„Този турнир представлява най-дълго съществуващата общност“, каза спорният директор на състезанието доц. д-р Марко Димитров. Той отбеляза, че „преподаватели и служители, обединени от тениса, 25 години са една общност, която никога не е била прекъсвана и това ни прави приятели“.

Доц. д-р Иван Стоилов благодари на АСК „Св. Георги Победоносец“ и на ректора проф. Димитров за подкрепата и подчерта: „специално искам да благодаря и на зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, която е един от ръководителите в нашия университет с най-голямо отношение към спорта, към това, което прави катедра „Физическо възпитание и спорт“. Проф. Стоянова беше част и от Организационния комитет при провеждане на Националната универсиада 2022, на която УНСС беше домакин“.

„Много съм радостна да бъда днес сред вас. Като ръководство през последните години се опитваме да помагаме за развитието на спорта в университета. Миналата година създадохме футболен отбор, а благодарение на нашите спонсори намерихме средства и за отбора по футзал. Надявам се, да осигурим подкрепа и за другите отбори тази година, както и че това ще им даде още по-голям стимул да печелят. Това е емблематичен турнир за УНСС и е радостно, че има толкова много участници и щафетата се предава между поколенията“, каза проф. д-р Цветана Стоянова.

Доц. Желязко Георгиев, член на Управителния съвет на АУС „Академик“ връчи на проф. Стоянова почетния знак на Националната универсиада 2022

Купата за феърплей, станала традиционна част от церемонията, беше за проф. д-р Димитър Ненков.

Освен купи, участниците получиха тениски с логото на УНСС и на Националната универсиада 2022.

По решение на ръководството на турнира новост в юбилейното издание, освен на живо предавания жребий,  бе и разпределението на мачовете по системата „Бергер“ в надпреварата по двойки, като се предостави календар с определен диапазон от време за изиграване на съответния кръг от турнира. Това се отрази доста мотивиращо като повиши активността на участниците.

Доц. Спас Ставрев и доц. Андрей Нончев, заели второто място на двойки-мъже
Гл. ас. д-р Деян Дунавски с приза за второто място при мъже индивидуално
Доц. Ралица Арсова класирана на второто място при жените
Доц. Ставрев и доц. Нончев в игрови момент от финалната среща на двойки
Доц. Стоилов изпълнява сервиз във финалната среща на сингъл - мъже

Галерия снимки от Оспорван финал на юбилейния XXV турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“ ...