УНСС ще бъде домакин на разширяването на ENGAGE.EU

сряда, 25 май 2022 11:53

УНСС ще бъде домакин на най-значимото събитие в историята на европейската университетска мрежа ENGAGE.EU до момента – разширяването на консорциума с още два икономически университета, което ще се проведе на 26 май 2022 г. от 14.45 до 15.30 в аула „Максима" на УНСС.

Официални гости на събитието ще бъдат европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, които заедно с деветимата ректори на университетите партньори ще участват в официалната церемония по подписването на договора за разширяване на ENGAGE. EU.

В рамките на мероприятието Мария Габриел ще изнесе лекция на тема „Ролята на университетите в зеления и цифровия преход“. Участниците в събитието ще бъдат приветствани от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и от проф. Томас Пул, ректор на координиращия университет University of Mannheim.

Към досегашните партньори в мрежата на европейските икономически университети – University of Mannheim (Манхайм, Германия), УНСС (София, България), LUISS University (Рим, Италия), NHH Norwegian School of Economics (Берген, Норвегия), Tilburg University (Тилбург, Нидерландия), Université Toulouse 1 Capitole (Тулуза, Франция), WU Vienna University of Economics and Business (Виена, Австрия) се присъединяват Universitat Ramon Llull (Барселона, Испания) и Hanken School of Economics (Хелзинки, Финландия).

Инициативата „Европейски университети“ e най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа. Нейната цел е създаването на невиждано до момента ниво на тясно сътрудничество между висши училища в Европа. 

Събитието ще се излъчва на живо чрез livestream във Facebook страницата на УНСС.

Официалните хаштагове за събитието ще бъдат #EngageEUExpansion, #EngagersGetTogether, #EngageEU.


ENGAGE.EU от началото досега



ENGAGE.EU е нашият университет на бъдещето – един от общо 41 съществуващи към момента Европейски университети.

Заедно с още шест водещи европейски университети в областта на икономиката и социалните науки УНСС е създател на ENGAGE.EU – една от избраните университетски мрежи, за да предоставя на европейските граждани набор от компетенции, необходими за справяне с основните социални предизвикателства, пред които е изправена Европа: цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и устойчиво развитие, застаряване на населението, миграция и др.

ENGAGE.EU е мрежа от седем университета, които споделят европейски ценности и глобална перспектива, и са алма матер на общо над 100 000 студенти:

Седемте университета обединяват усилия, за да постигнат уникална синергия от своя безценен опит, като издигнат съществуващото сътрудничество на качествено ново ниво, ръководено от обща цел, единен подход и запазване на автентичността на всеки от партньорите.

Ректорите на седемте университета, Виена, януари 2020 г.: (от ляво, надясно): проф. д-р Димитър Димитров (ректор на УНСС), проф. д-р Øystein Thøgerson (ректор на NHH), проф. д-р David Alary (Първи зам.-ректор на UT1), проф. д-р Edeltaud Hanappi-Egger (ректор на WU), проф. д-р Andrea Prencipe (ректор на LUISS), проф. д-р Klaas Sijtsma (ректор на TilU) и проф. д-р Thomas Puhl (президент на University of Mannheim)

Тригодишният проект е резултат от съвместните усилията на международен екип от експерти. Доц. д-р Михаил Мусов координира работата на българския екип в състав: проф. д.с.н. Елка Тодорова, проф. д-р Камелия Стефанова, доц. д-р Венелин Бошнаков, доц. д-р Светла Бонева, д-р Росица Велинова и д-р Савена Борисова. Проектът предоставя уникална възможност за апробиране на нови модели на образование и научни изследвания и за анализ на техния потенциал за по-нататъшното повишаване на качеството, международната конкурентоспособност и привлекателността на европейското висше образование. УНСС кани заинтересованите страни да следят проектните дейности и да допринесат за успеха на всички Европейски университети в предстоящите предизвикателства.

Ректорът на УНСС след учредяването на ENGAGE.EU, Виена, януари 2020 г.

При стартирането на дейностите по проекта ENGAGE.EU на 1 ноември 2020 г. по време на откриващата онлайн среща с голяма част от екипа по проекта ректорът проф. Димитър Димитров, който е член на Борда на ректорите на ENGAGE.EU, заяви: „На прага сме на един от най-амбициозните и значими за УНСС международни проекти, чиято подготовка започна през ноември м.г. Инициативата Европейски университети на ЕК цели създаването на качествено нов модел на системно, структурно и устойчиво международно сътрудничество между висшите училища. Това е модел, който ще бъде един от основните инструменти за реализация на новите политики на ЕК в областта на образованието и науката; модел, който се простира много по-далеч от традиционното разбиране за мобилност. За нас като най-стария и най-големия икономически университет в страната е чест да сме част от тази инициатива. Не се съмнявам в крайния успех“. Ректорът посочи, че до момента партньорството в рамките на ENGAGE.EU е дало отлични резултати: алиансът подготвя нов проект по Хоризонт 2020 „Наука със и за обществото“, а заедно с някои от партньорите УНСС участва в други два научноизследователски проекта.

Ректорът на УНСС  проф. Димитър Димитров приветства екипа на ENGAGE.EU

Освен в Борда на ректорите, УНСС има и двама представители в Изпълнителния комитет на ENGAGE.EU: проф. Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, и доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество - координатор на проекта.



През януари 2022 г. алиансът на седемте европейски университета ENGAGE.EU, от който УНСС е част, обяви и стартира своята Think Tank инициатива. Одобрените за участие преподаватели ще прекарат една седмица в Университета на Манхайм през септември / октомври 2022 г., където ще имат възможност да участват в изследователски групи и различни семинари, както и да работят съвместно с колеги от всички университети в алианса по теми от общ интерес. Темата тази година е „Ролята на дигитализацията за устойчиво развитие и нейното влияние върху европейските бизнес, икономика и общества“.

„ENGAGE.EU Think Tank има за цел да се превърне в център за научни изследвания на най-високо ниво и да функционира като форум за интензивен интердисциплинарен академичен обмен, в който учените търсят решения на предизвикателствата, пред които са изправени съвременните общества“, поясни доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и координатор на ENGAGE.EU за България. Той допълни още, че с участието си в инициативата преподавателите от седемте университета ще имат възможност да разширят границите на своите научни изследвания, да създадат устойчиви изследователски екипи с чуждестранни колеги, с които да реализират съвместни публикации във водещи научни списания, както и да обменят опит и идеи.

Доц. Михаил Мусов

На 21 и 22 октомври т.г. се проведе и първата Годишна конференция на Европейския университет ENGAGE.EU. Домакин беше University of Mannheim – координатор на алианса. Събитието имаше за цел да отбележи една година от началото на съвместния проект (ENGAGE.EU, финансиран по Erasmus+) и да даде старт на новата проектна инициатива (ENGAGE.EU Research & Innovation, финансирана по Horizon 2020). Форумът събра на едно място ректорите на университетите партньори, членовете на Консултативния съвет, ръководителите на работните пакети и задачи по проекта, както и студенти. Повече от 150 участници в проекта в продължение на два дни дискутираха постигнатите до момента резултати и възможностите за оптимизиране на работата и подобряване на комуникацията и взаимовръзките между отделните работни пакети и задачи.

Българската делегация в Манхайм

Българската делегация бе водена от ректора на УНСС – проф. Димитър Димитров. В състава й бяха: г-н Максим Бехар и г-н Йовко Атанасов – членове на Консултативния съвет на ENGAGE.EU и на Съвета на настоятелството на УНСС, доц. д-р Михаил Мусов – зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, координатор на ENGAGE.EU за УНСС; проф. д-р Димитър Ненков, доц. д-р Венелин Бошнаков, доц. д-р Светла Бонева, гл.ас. д-р Юри Ценков, гл. ас. д-р Иван Вълчанов и студентите Александър Дорохин и Мартина Демирова.

Ректорът на University of Mannheim открива конференцията

По време на панелните дискусии

В края на официалната част проф. Димитър Димитров – ректор на УНСС, връчи на WU Vieanna University of Economics and Business отличията, които партньорът ни спечели през м.май т.г. от първия онлайн международен турнир по шахмат на Европейския университет – ENGAGE.EU Cup`21.

Ректорът на УНСС връчва отличието на WU

По време на съвместното заседание на Управителния съвет и Консултативния съвет на ENGAGE.EU

Ректорите на университетите партньори и членовете на Консултативния съвет на ENGAGE.EU

  Презентация и работа в групи „Reactivating& Building Links

Конференцията завърши с поставяне на ново начало – старта на втория ключов проект за развитие на алианса – ENGAGE.EU R&I, който е изцяло в областта на научноизследователската дейност и иновациите. Модератори на откриващата среща бяха доц. Михаил Мусов и Prof. Boudewijn Haverkort от University of Tilburg (онлайн).

Откриващата среща по проект ENGAGE.EU Research & Innovation (H2020)

Високата активност на българската делегация и постигнатите до момента резултати спечелиха на УНСС домакинството на годишната конференция на ENGAGE.EU на 26-27 май 2022 г.

Специалните ми благодарности са за теб, Димитър, че пое щафетата и че следващата ни среща ще бъде в София“ – написа Prof. Puhl в съобщение до всички ректори от алианса.


Галерия снимки от УНСС ще бъде домакин на разширяването на ENGAGE.EU  ...