Видеообръщение на ректора по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

вторник, 24 май 2022 10:00

Уважаеми студенти, преподаватели и служители

на Университета за национално и световно стопанство,

Уважаеми колеги и студенти от всички университети в страната,

Днес, повече от всякога, е нашият празник - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Днес е ден за прослава на българската писменост, знание, духовност и национално достойнство, съхранени през времето от българските просветители.

Ден за гордост на днешните преподаватели, които имат благородната мисия да предават знанието.

Нека дълбоко в сърцата си носим достойнството, че принадлежим към славянската и европейската културна общност, която пази и събира ведно богатите традиции и различните идентичности на отделните народи. Многоезичието е ключова политика на  Европейския съюз. 27 страни-членки и 24 езика обявени за официални езици на съюза. Българският е един от тях. ЕС има само три азбуки - българската е едната от тях.

Нека да честваме 24 май, обединени от науката и знанието, да пазим нашата идентичност и да се гордеем с нея!

 

Скъпи настоящи и бъдещи колеги,

Няма по-ценен дар от това да учим. Нека го правим през целия ни живот. Нека винаги да имаме книга под ръка. Четенето ни учи да разбираме света и да го променяме. Четенето е приятелство. Четенето е мощ. Четенето е първата крачка, без която нищо не може да се случи. Ще завърша с думите от химна на българската просвета, написан от Стоян Михайловски и Панайот Пипков и изпълнен за първи път преди точно 120 години:

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей!

                

Честит 24 май!

               

Галерия снимки от Видеообръщение на ректора по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методи ...