Шесто издание на „Кариера УНСС 2022“ – успешен старт за студенти и компании

сряда, 27 април 2022 16:50

За шеста поредна година в  УНСС се проведе бизнес-форумът „Кариера УНСС 2022“. Той се организира от Студентския съвет при УНСС и Rabota.bg с подкрепата на Междууниверситетския център за развитие на кариерата. Идеята на проекта е да се създадат реални предпоставки за ускоряване на връзката между бизнеса, университета и професионалното развитие на студентската общност на УНСС.

Последният кариерният форум през 2021 г. беше в хибриден формат и даде шанс на близо 1000 студенти онлайн и присъствено да се срещнат и да поговорят с HR специалисти на близо 40 фирми от бизнеса, за да стартират своята кариера. Всеки един от студентите имаше възможност да посети презентацията на конкретна компания, за да чуе полезни съвети и възможности за кариерно развитие.

Тази година „Кариера УНСС 2022“ беше още по-вдъхновяващо, както за компаниите, така и за кандидатите. На официалното откриване присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, Даниел Парушев, председател на НПСС и Анета Христова, мениджър на Rabota.bg.

Отляво на дясно: Анета Христова, Даниел Парушев, проф. Цветана Стоянова, Ангел Стойков и Атанас Димитров

Ангел Стойков откри форума с думите: „Изключително съм щастлив да видя как нашият университет заживя и се изпълни със студенти, жадни за нови знания и за възможности, които представителите на фирмите ще им предложат, след толкова дълго време в пандемична обстановка и онлайн обучение“. Той сподели, че оценява ползотворното партньорство с Rabota.bg, което предоставя безброй много възможности на студентите. „Сигурен съм, че с подобен тип събития, връзката между бизнеса и нашият университет ще се скъсява крачка по крачка и ще покаже, че УНСС е бизнес висше училище №1 в България.“ Г-н Стойков е убеден, че и компаниите ще останат удовлетворени от студентите, с които ще се срещнат. „Те са подготвени, знаещи, можещи и амбицирани и ще отговорят на търсения от компаниите профил. А студентите ще намерят търсеното и желано работно място.“

Г-н Ангел Стойков

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики приветства участниците във форума от свое име и от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров, под чийто патронаж се провежда събитието. „За мен е удоволствие да съм тук сред вас, да видя пълна зала „Тържествена“ и да открия шестото издание на „Кариера УНСС 2022“. През последните 6 години нашите добри взаимоотношения с Rabota.bg доведоха до това над 3000 студенти да започнат работа след среща със специалистите от HR отделите на компаниите“.

Тя уточни, че „неслучайно Rabota.bg избира Университета за национално и световно стопанство, който няколко поредни години е избиран за най-добър университет според работодателите – безспорно признание за качествата, които студентите притежават“.

Проф. Стоянова пожела на търсещите работа да намерят такава, която им харесва, и така никога няма да им се налага да работят.

Проф. д-р Цветана Стоянова

Г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), изказа респекта и уважението си към Студентски съвет на УНСС, които са успели за поредна година да организират „Кариера УНСС 2022“ и са единственият университет, който за толкова кратко време, предвид пандемията, организират отново по един блестящ начин присъствено шестото издание. „Студентският съвет на УНСС е най-добрият в страната и в него участват най-добрите студенти“, подчерта г-н Парушев. Той уточни, че на събитието има 40 компании, което е предпоставка за добре свършена работа и студентите ще могат да се срещнат с реалния бизнес. 

Г-н Даниел Парушев

Г-н Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, отбеляза, че въпреки последните две пандемични години, форумът е устойчив, неговото провеждане е от важно значение и всяко следващо издание го надгражда. Той уточни, че след пандемията се забелязва ръст на обявите за работа в Кариерния център, което показва, че на пазара има глад за образовани и качествени кадри, „и какво по-добро място от УНСС да се намерят най-добрите“, допълни той. „Ако мога да направя референция към девиза на университета „Духът прави силата“, днес в УНСС намират място и „Кариера УНСС 2022“ и „Университетската седмица на книгата“ – нещо изключително интересно, което не се е случвало в друг университет. Той се обърна към студентите: „Ако форумът е време, то днес е вашето време“. А на компаниите пожела да намерят най-добрите си служители.

Г-н Атанас Димитров

Г-жа Анета Христова, мениджър на Rabota.bg, изказа благодарност към УНСС и специално на Студентския съвет и Кариерния център, които са основната причина това събитие да се организира за шести пореден път. „През годините хиляди студенти са успявали да намерят работа и кариерен път на базата на това, че са били част от събитието. Преди 3 години на издание на това събитие успях да намеря своята работа“, сподели г-жа Христова. Тя апелира студентите и работодателите да бъдат активни в търсенето.

Г-жа Анета Христова
Г-жа Анета Христова, г-н Ангел Стойков, г-н Даниел Парушев, проф. Цветана Стоянова, г-н Атанас Димитров

„Кариера УНСС 2022“ събра на едно място големи български и международни компании, предлагащи стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Компании от сферата на ИТ, консултантски фирми, рекламни агенции, производители, търговски фирми, финансови институции, банки и телекомуникации участваха в събитието.

Галерия снимки от Шесто издание на „Кариера УНСС 2022“ – успешен старт за студенти и компании ...