Научен форум „Интелектуална собственост и бизнес“ отбеляза Световния ден на интелектуалната собственост

сряда, 27 април 2022 16:40

Катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“ и Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер на УНСС организираха научен форум на тема „Интелектуална собственост и бизнес“ по случай Световния ден на интелектуалната собственост – 26 април – денят, в който влиза в сила Конвенцията за учредяване на СОИС през 1970 г. По инициатива на СОИС той се чества от 2000 година и всяка година е под различно мото.

„Иновации, проектиране на бъдещето, „Иновирайте – създавайте иновации за по-добро бъдеще“ е посланието за 2022 година.

Форумът се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. От негово име зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов приветства участниците с думите: „Тази година темата на Световния ден на интелектуалната собственост е фокусирана върху потенциала на младите хора да търсят и намират нови и по-добри решения в подкрепа на прехода към устойчиво бъдеще. Създаването на по-добро бъдеще се нуждае от иновативни, енергични, любопитни и креативни умове, хора с кураж, а те от своя страна – от нашата подкрепа в областта на интелектуалната собственост – как да превърнат идеите си в реалности, как да генерират приходи, да създават работни места и като цяло да създават позитивна бизнес среда около себе си. Нашата роля като най-големият икономически университет в Югоизточна Европа е да допринасяме, заедно с нашите международни и национални партньори, за създаването на екосистема – правна и политическа, за развитието на младите предприемачи и инвеститори. Днешната инициатива е поредната стъпка в тези насоки. Като академична институция УНСС е горд да има и катедра, и изследователски институт, които работят за утвърждаване на неговото име като най-големият център на експертизата в страната в областта на интелектуалната собственост“.

На форума присъстваха представители на академичните среди от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, НАТФИЗ, Лесотехническия университет, представители на МОН, МК, АНПСП, професионални организации в областта на интелектуалната собственост и бизнеса.

Бяха представени 19 поздравителни адреси от България: от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, МОН - зам. министър проф. Петрова, Патентно ведомство - проф. Борисова, НАТФИЗ – проф. Семерджиев и др., както и от чужбина: от г-н Дарен Танг – генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост, EIPTN (Европейска мрежа на преподавателите по интелектуална собственост) – председател проф. Л. Мондрьо, Международна мрежа по интелектуална собственост - Georgia Inetllectual Property Alliance – председатели проф. Скот и проф. Пери и др.

Дарен Танг – генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост
Доц. д-р Михаил Мусов, проф. д-р Мария Маркова и Владимир Йосифов, дирекция „Иновации и инфраструктура“, СОИС

Основен двигател в организацията на форума и негов модератор е проф. д-р Мария Маркова, ръководител катедра Интелектуална собственост и технологичен трансфер". В своето изказване тя припомни, че катедрата е създадена през 1991 г. и има над  30-годишен опит в областта на обучението и експертизата в сферата на интелектуалната собственост, творческите индустрии и технологичния трансфер, а Институтът по интелектуална собственост е с близо 20 годишна история.

„В днешния празничен ден е важно да отбележим, че първото академично звено в България, създадено от проф. Борслав Борисов – светла му памет, през 1991 г. вече е с утвърдено име, с национална и международна известност. Ние, екипът на катедрата и ИИСТТ и УНСС, като бизнес университет, сме първото най-голямо утвърдено академично звено в Източна Европа с образователни и изследователски резултати! Академичният и изследователският състав на катедрата и Института участват експертно в разработването на стратегически документи и изследвания от национално значение в областта на образованието, икономиката и културата, присъстват в международното образователно и изследователско пространство със свои научни и научноизследователски резултати. Днес във фокуса на вниманието ни е интелектуалната собственост като икономически значим ресурс за бизнеса и общественото развитие в цялост“, подчерта проф. Маркова.

Тя представи данни на годишни доклади на ЕПВ и EUIPO от последните 5 години, според които индустриите, базирани на интелектуална собственост генерират близо 30% от всички работни места в ЕС; около 40%  от  трудовата заетост в ЕС, 45%  - принос към общата икономическа активност (БВП) в ЕС - стойност 6,6 трилиона евро. Интересен факт е, че индустриите, базирани на интелектуална собственост плащат значително по-високи заплати в сравнение с други индустрии с около  47% повече, т.е. приблизително 1.5 от заплатите в други сектори на икономиката и представляват по-голямата част от търговията на ЕС с останалия свят.

Днес, на форума, където се срещат академия и бизнес, в центъра на вниманието ни е релацията „интелектуална собственост и бизнес“ като двустранна взаимовръзка в мноаспектни проявления – правно, икономическо и социално.

Съгласно програмата на форума са представени научни и научно-приложни резултати, както следва:

  1. Академичен енциклопедичен речник по интелектуална собственост – изготвен от академичния състав на катедра и Институт по интелектуална собственост и технологичен трансфер, съдържащ 398 термина в интелектуалната собственост, диференцирано в три групи: индустриална собственост, художествена собственост и нови и други обекти на интелектуалната собствест. Този АЕР е създаден по НИЗ, възложено от АС на УНСС и е научноизследователски резултат на 12 членния академичен състав на катедра, изследователи от Института и докоранти.
  2. Списание „Интелектуална собственост и бизнес“ – първи брой на научно и професионално издание, фокусирано върху интелектуалната собственост като актуална правна регламентация в национален и международен аспект, изследователски материали – научни статии и представяне на институции и бизнеса с отношение към интелектуалната собственост.
  3. Сборник научни и научноизследователски резултати от реализация на проект КП – 06-Н 35/3 от 2019 г. на тема „Концептуален модел на интелектуалната собственост в дигиталната конкурентоспособност на фирмата“ – екип от 7 души, 6-ма от които членове на катедрата. Успешно приключил първи етап и получил финансиране за втори етап с 4 публикации в международна БД   Scopus.
  4. Брошура на катедра „ИС и ТТ“, ориентирана към кандидат-студенти за двете специалности в БСО на катедрата „ИС и бизнес“ и „ТИ и бизнес“ в реализация на новата политика на УНСС на образователния пазар.

ФОРУМЪТ продължи с научен модул с презентации и доклади на учени-изследователи и дискусия.

Темите на докладите представени на научния форум може да видите ТУК.

Галерия снимки от Научен форум „Интелектуална собственост и бизнес“ отбеляза Световния ден на инте ...