Среща с националната агенция по програма „ЕРАЗЪМ+“

понеделник, 21 февруари 2022 10:27

В УНСС се проведе работна среща с представители на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), националната агенция за България, управляваща програма „ЕРАЗЪМ+“ на Европейския съюз.

Ректорът проф. Димитър Димитров приветства гостите от ЦРЧР, представи участниците от страна на УНСС и отбеляза, че доц. д-р Камелия Асенова е новият директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) и институционален „ЕРАЗЪМ+“ координатор в УНСС. Бяха изтъкнати и усилията на доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество на УНСС и и бивш изпълнителен директор на Националната агенция по програма "ЕРАЗЪМ +", за организацията на срещата и формулиране на важните работни теми между двете институции.

Проф. д-р Димитър Димитров

„Ние, като университет, целим да развием дейностите по мобилност и по „ЕРАЗЪМ+“. Работим и с други подобни центрове и бихме желали да постигнем синергия между тях“, подчерта проф. Димитров и допълни: „Ковид кризата попречи на активната дейност по програмата, но потенциала за успехи е голям и това е посоката, към която трябва да се стремим. Имаме ресурс, база и други дейности, които извършваме и можем да бъдем взаимно полезни за постигането на тези цели. Гледаме с оптимизъм към бъдещето.“

Ректорът и Михаил Балабанов, изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси

„Благодаря на Университета за национално и световно стопанство за поканата. Една такава среща дава възможност да се обсъдят множество важни въпроси, засягащи „ЕРАЗЪМ+“ и отнасящи се до предизвикателствата пред мобилността. Пандемията, предизвикана от Covid-19, се отрази сериозно върху програмата. Университетите бяха принудени да трансформират формите на мобилност от присъствени в хибридни и изцяло онлайн. Не всички висши учебни заведения бяха готови за подобна трансформация. Виждам, че УНСС има отлично изградена инфраструктура в това отношение и разполага с необходимата база“, каза изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов и заяви: „Бихме желали в бъдеще да предприемем действия и да подобрим координацията по проекта. Така програмата ще затвърди добрия имидж, който има. Целта е да се привлекат повече студенти, които да се възползват от възможността за междукултурен обмен.“

Доц. д-р Янко Христозов и Михаил Балабанов

В рамките на срещата бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с възможностите през новия програмен период на „ЕРАЗЪМ+“, проблемите при реализиране на мобилност на студенти и преподаватели в условията на пандемията от COVID-19 и форсмажорни обстоятелства, отчетността и бюджета на програмата, изготвянето на информационни брошури и материали.

На срещата от страна на УНСС присъстваха проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество, доц. д-р Камелия Асенова, директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) и институционален „ЕРАЗЪМ+“ координатор в УНСС, гл. ас. д-р Димитър Дамянов, заместник-директор на УЦМСП, Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата и експерти от УЦМСП.

Галерия снимки от Среща с националната агенция по програма „ЕРАЗЪМ+“ ...