Стартира инициативата ENGAGE.EU Think Tank

събота, 29 януари 2022 12:08

Алиансът на седем европейски университета ENGAGE.EU, от който УНСС е част, обяви своята Think Tank инициатива. Одобрените за участие преподаватели ще прекарат една седмица в Университета на Манхайм през септември/октомври 2022 г., където ще имат възможност да участват в изследователски групи и различни семинари, както и да работят съвместно с колеги от всички университети в алианса по теми от общ интерес.

Темата на тазгодишната инициатива е: Ролята на дигитализацията за устойчиво развитие и нейното влияние върху европейските бизнес, икономика и общества.

„ENGAGE.EU Think Tank има за цел да се превърне в център за научни изследвания на най-високо ниво и да функционира като форум за интензивен интердисциплинарен академичен обмен, в който учените търсят решения на предизвикателствата, пред които са изправени съвременните общества“, поясни доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и координатор на ENGAGE.EU за България. Той допълни още, че с участието си в инициативата преподавателите от седемте университета ще имат възможност да разширят границите на своите научни изследвания, да създадат устойчиви изследователски екипи с чуждестранни колеги, с които да реализират съвместни публикации във водещи научни списания, както и да обменят опит и идеи.

Доц. Михаил Мусов

Основните изисквания за предложените изследователски теми са те да бъдат в съзвучие с целите на ООН за устойчиво развитие. Примерни насоки са изследване на ефекта на дигитализация за трансформиране на условията за работа и живот; начините, по които дигиталните технологии осигуряват устойчив икономически растеж; как дигитализацията подпомага преодоляване на социалното неравенство в обществата. Необходимо е всеки кандидат да предостави предложение за изследователска тема (в обем до 4-5 стр.) и актуална автобиография, включваща списък с научни публикации. Допустимо е и кандидатстване на работни екипи с до трима членове.

Кандидатури могат да подават всички преподаватели на УНСС, а повече подробности относно срокове, изисквания за кандидатстване, контакти и детайлна информация, можете да откриете на специалната страница на ENGAGE.EU Think Tank.

Галерия снимки от Стартира инициативата ENGAGE.EU Think Tank  ...