Преподавател от УНСС издаде монография за екологичното застраховане в химическата индустрия

сряда, 26 януари 2022 14:19

Излезе от печат монографичният труд "Екологично застраховане и корпоративна сигурност в химическата индустрия" на доц. д-р Ирена Маркова.

Монографията е резултат на задълбочения интерес и многогодишната работа на автора по проблемите на застраховането на екорисковете и корпоративния риск мениджмънт. Трудът на доц. д-р Ирена Маркова е с фокус върху риска от тероризъм в сектора като част от екологичните рискове в съвременните условия на турболентност. Предмет на изследването е корпоративната сигурност в индустриалното предприятие, както и взаимоотношенията между застрахователния бизнес и химическата индустрия. Целта на разработката е да изследва екологичните рискове в предприятията от химическата индустрия в контекста на политиката на Европейския съюз и на България по опазване на околната среда.

Доц. д-р Ирена Маркова е преподавател в катедра "Чoвешки ресурси и социална защита", Общоикономически факултет на УНСС. Публикациите ú са в областта на икономиката,  организацията  и  управлението  на застраховането, както и в сферата на риск мениджмънта. Преподава учебните дисциплини: "Застрахователен маркетинг", "Управление на риска", "Имуществено застраховане", "Презастраховане",  "Контролинг  в  застраховането", "Анализ  на  дейността  на  застрахователното дружество".

Основната теза е, че ефективността на  застраховането на екологичните рискове с природен, антропогенен, техногенен и обществен характер значително би увеличило ефективността на риск мениджмънта в индустриалното предприятие за гарантиране на корпоративната сигурност в химическата индустрия и на опазване на околната среда.

За доказване на формулираните хипотези доц. Маркова представя в монографията резултатите от маркетингово проучване за потребителското търсене на пазара на екологичното застраховане у нас, като е потърсено експертно мнение и оценки посредством анкетиране на членовете на Българската камара на химическата промишленост (БКХИ).

Целта на доц. Маркова е от една страна, да се разгледа въздействието на екологичните рискове върху корпоративната сигурност на предприятията от химическия отрасъл. От друга страна, се анализира влиянието на химическата индустрия върху замърсяването на околната среда и възможностите за нейното опазване. И в двата случая се акцентира върху преимуществата на екологичното застраховане в корпоративния риск мениджмънт, както и върху неговите ползи и ефекти за повишаване на корпоративната сигурност на предприятията в сектора.

Управлението на екологичните рискове в контекста на корпоративния риск мениджмънт е едно ново направление в дейността на индустриалното предприятие. Същевременно монографията на доц. д-р Ирена Маркова показва, че въпреки ползите на екологичното застраховане в химическия сектор търсенето на застраховки от страна на предприятията е все още слабо. Застраховането на екологични рискове е тематика все още недостатъчно изследвана и в застрахователната теория. Системата за експертни оценки на екологичните рискове стои в основата на определянето и прилагането на адекватни мерки за сигурност. Сред възможните алтернативи, застраховането се явява приоритетно средство за управление на риска в химическата индустрия.

На базата на извършените анализи и поставени научноизследователски задачи са формулирани изводи и обобщения и са аргументирани препоръки на авторката относно развитието на екологичното застраховане на националния застрахователен пазар.

„Изследването на взаимозаимовръзките между видовете сигурност в обществото, очертава мястото на застрахователната сигурност като елемент и сечение на екологичната и икономическата сигурност на стопанския субект в контекста на корпоративната сигурност. От своя страна корпоративната сигурност се явява като част от националната сигурност на държавата“, казва доц. д-р Ирена Маркова и акцентира, че „проблематиката за застраховането на екологични рискове придобива обществено значим характер в контекста на възможностите на риск мениджмънта на юридическото лице. Постигането на екологична сигурност и безопасност в химическата индустрия следва да бъде неразделна част от корпоративния риск мениджмънт на големите, средните и малките предприятия“.

"Особено достойнство на труда е разкриването на детайлите на аналитичната експертиза и оценката на екологичните рискове, техните източници в условията на ограничена статистическа информация за характеристиките и динамиката на свързания застрахователен процес, - казва в рецензията си проф. д-р Тилчо Иванов. „Книгата ще бъде несъмнено полезна за всички, които следят изследванията и публикациите по корпоративна сигурност и желаят да се ориентират в глобалната, европейската и националната нормативна уредба и текущото състояние на екологичното застраховане в химическата индустрия", подчертава проф. Иванов.

„Монографичната работа е на интересна тема, тъй като разглежда застраховането като част от сигурността на предприятията от химическата индустрия. Темата е предизвикателна както от гледна точка на индустриалните предприятия, с оглед на това, че застраховките на екологичните и терористичните рискове са малко познати за тях, така и от гледна точка на застрахователните дружества. Разработката запълва една празнота в управлението на риска в предприятията от химическата индустрия, а и в продуктовата политика на застрахователните дружества",  посочва и проф. д-р Боян Илиев.

„Избраната от автора тема е с подчертана актуалност в съвременните условия. Монографията е резултат от задълбочени и систематични усилия на автора. Проявени са много богата литературна осведоменост и практически опит в изследваната област. Считам, че публикацията ще бъде много полезна за изследователите, както и за практиците, работещи в областта на химическата индустрия“, отбелязва доц. д-р Цветан Цветков.

Галерия снимки от Преподавател от УНСС издаде монография за екологичното застраховане в химическат ...