„НАТО през 21 век“ представи пред студентите Джоузеф Фицджералд от посолството на САЩ

понеделник, 09 април 2012 13:55

По инициатива на катедра  „Национална и регионална сигурност“  и  катедра „Интелектуална собственост“, в сътрудничество с Посолството на САЩ у нас, бе организирана публична лекция на тема „НАТО през 21 век“ с лектор Джоузеф Фицджералд.

С богато илюстрирана презентация Джоузеф Фицджералд  представи пред  студентите организацията на северноатлантическия договор от нейното учредяване до днес. Той се спря на основополагащата роля на член 5 от Вашингтонския договор и въплътените в него принципи на колективна отбрана и солидарност, както и на структурата и ролята на НАТО в съвременната среда за сигурност.  Лекторът разгледа Алианса като жизнена и актуална организация, способна да противодейства на съвременните предизвикателства пред сигурността – тероризма, балистичните ракети, кибернетичните атаки и др.  Върху модернизирането, укрепването и бъдещата релативност на НАТО, разширяването и приобщаването на партньори в глобален мащаб се спря още Джоузеф Фицджералд.

Студентите по време на публичната лекция в голямата конферентна зала От ляво на дясно: д-р Николай Крушков от катедра "Интелектуална собственост", Джоузеф Фицджералд и доц. Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност"  

 

Галерия снимки от „НАТО през 21 век“ представи пред студентите  Джоузеф Фицджералд от посолството  ...