Общото събрание на УНСС прие годишния доклад на ректора и отчета за дейността на Контролния съвет

сряда, 15 декември 2021 18:50

За втора година УНСС проведе Общото си събрание онлайн. Участваха 381 делегати, 266 от които гласуваха онлайн в платформата Zoom.

Събранието обсъди и прие годишния доклад на ректора за състоянието и резултатите от дейността на УНСС за периода декември 2020 – декември 2021 г., отчета за дейността на Контролния съвет за същия период и промени в Правилника за дейността на УНСС.

В откриването на годишния форум в Голямата конферентна зала присъствено участваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет, както и Ангел Стойков, председател на Студентския съвет.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. д-р Лалко Дулевски, проф. д-р Димитър Димитров, Ангел Стойков (от дясно наляво)

От залата в събитието се включи и ректорското ръководство: проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. Онлайн провеждането на Общото събрание беше реализирано под ръководството на зам.-ректора по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов.

Проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Михаил Мусов, проф.    д-р Мирослава Раковска (от дясно наляво)  Доц. д-р Росен Кирилов

Председателят на Общото събрание проф. Лалко Дулевски подчерта, че въпреки сложната епидемиологична, финансова и политическа обстановка, в която се провежда настоящото Общо събрание, университетът трябва да продължава да се развива и твърдо да устоява своите традиции и ценности, както винаги досега. „Най-тежко за всички нас, като членове на този единен и силен колектив, е че за съжаление през изминалата година изгубихме 18 наши скъпи преподаватели и служители на УНСС“, сподели проф. Дулевски и призова за 1 минута мълчание в тяхна памет. Той акцентира и върху положителните неща, като отбеляза, че през изминалата година са се родили 20 бебета на преподаватели и служители, което дава сили да се гледа смело в бъдещето.

„Поели сме доста задължения, изправени сме отново пред доста финансови предизвикателства, но както виждаме днес, нещата вече са изчистени и университетът вече върви по нов правилен път. Има с какво да се гордеем - 90 от 100 магистри плащат, за да дойдат да се учат при нас. Големият професионализъм не идва от приемането в държавна поръчка, а от платеното обучение – плащат, за да се учат. Това е постигнато и една трета от бакалаврите също плащат“, посочи проф. Дулевски в изказването си. 

Проф. д-р Лалко Дулевски

Проф. д-р Снежана Башева, председател на Мандатната комисия и ръководител катедра „Счетоводство и анализ“ определи, че има кворум и може да се вземат решения.

Проф. д-р Снежана Башева

Ректорът проф. Димитър Димитров приветства делегатите на Общото събрание като отбеляза, че въпреки пандемията изминалата година дава много поводи за удовлетворение от постигнатите резултати. „Приоритетите, които са заложени за изпълнение от ректорското ръководство са разделени на два етапа. Първият етап е постигането на устойчивост и стабилност на ситуацията в университета. Вторият етап е визията за академично развитие, европеизацията и интернационализацията, които са бъдещето на европейските университети“, посочи ректорът в доклада си. „Задълбочаващата се епидемична ситуация и съпътстващата я икономическа криза отправиха предизвикателството да бъдем креативни и да търсим нови възможности за допълнително финансиране, да участваме в международни проекти, да увеличим броя на стратегическите партньори, както и да експериментираме с иновативни техники в кандидатстудентската кампания“, отбеляза проф. Димитров и допълни, че така е станало възможно за първи път от 8 година насам да бъдат увеличени заплатите на преподавателите и служителите с 10 процента.

Той подчерта, че отчетът за изпълнение на политиката за развитие на УНСС е получил от министъра на образованието и науката една от най-високите годишни оценки – 3.93 при максимална възможна оценка 4.00, което е отлична оценка за свършеното през тази година. С това успеваемостта на изпълнение на залегналите в договора управленски цели е оценена на 98,25%. „Според рейтинговата система на университетите в България УНСС продължава да бъде най-престижното висше училище в професионално направление „Икономика“, изтъкна ректорът.

Проф. д-р Димитър Димитров

Проф. Димитров коментира, че въпреки проблемите през тази година успешно е въведен в експлоатация и най-новият корпус „К“ на УНСС, без санкции от управляващия орган на финансиращата програма. Той отбеляза, че в двата нови тестови центъра, които ще бъдат използвани и за изследователски цели, са инсталирани 1000 компютъра, за да се обезпечи изцяло провеждането на изпитите. „Със собствени сили реновирахме 60 учебни зали и кабинета, което прави над 70% обновен сграден фонд за последните две години“, допълни ректорът. „Най-хубавото от всичко е, че можем да се похвалим с успешно проведената кандидатстудентска кампания и ръст на новоприетите студенти, в това число и платено обучение, независимо от отрицателните демографски, социални и икономически тенденции. Успяхме да запазим общия прием, въпреки намалената държавна поръчка. Наблюдава се повишаване на интереса за обучение в УНСС, като през последните 2 години ръстът е най-голям и отчетлив – 17%. Нарасна относителният дял на платеното обучение, като тази година той е повече от 1/3 от новоприетите студенти в ОКС „бакалавър“. Значение за тези резултати има ключовата реформа, която направихме с въвеждането на кандидатстването по специалности. Същевременно няма специалности, които да са застрашени от закриване, както и такива, които да не са си запълнили бройките“.

По-нататък ректорът открои участието в два големи дигитални проекта - ENGAGE.EU, който е част от водещата инициатива на ЕК „Европейски университети“ и „Икономическо образование в България 2030“. В тази връзка проф. Димитров обърна внимание, че са дигитализирани всички процеси в университета – от изпитите, през онлайн обявяването на класирането до онлайн записването. Дигитализиран е и процесът за кандидатстване в студентските общежития и издаването на уверения. Студентите и преподавателите ползват 21 онлайн услуги.

Изведена като приоритет е научноизследователската дейност, като за целта е намалена учебната натовареност, електронизирани и облекчени са процесите по организиране, провеждане и отчитане на университетските конкурси за научни проекти и са създадени много възможности за мобилност. Научното издание на УНСС „Еconomic Alternatives“ вече е индексирано в научната база данни Scopus. В университета успешно се прилага и софтуер за проверка на оригиналността на академичното творчество. „Въвеждаме нови модели на финансиране на международно видимата научна продукция на УНСС, печелим все повече международни и национални проекти, разработваме нови механизми за активно материално стимулиране на публикационната активност“, посочи проф. Димитров.

Проф. Дулевски даде начало на дискусията като обобщи: “Според мен докладът от ректора очерта важните стъпки, които извървя УНСС през последните 2 години, за преодоляването на финансовите предизвикателства и проблеми, но както виждаме днес, нещата вече са изчистени и нещо повече – правят се стъпки за увеличаване на доходите.“ Председателят на Общото събрание спомена и изборното събрание, когато от трибуната ректорът е поел ангажимент да намали натовареността от 240 на 180 часа. „Редуцирането на часовете носеше сериозен риск, но въпреки всичко крачката беше направена, а финансовият негатив беше преодолян от преструктурирането на приема към платено обучение и финансиране по много проекти“. Като положителна стъпка той отбеляза и редакцията на новия Правилник за научноизследователска дейност, където вече се прие намаляването на количествените изисквания по НИД и признаването на предходната аудиторна заетост.

В Голямата конферентна зала

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет, представи отчета за дейността му в периода декември 2020 – декември 2021 г. „През периода Контролният съвет работи за изпълнение на своите функции като гарант за законосъобразност на актовете на ръководни органи на университета и действията на неговия академичен състав, студенти, докторанти. В своята работа той винаги се е водил от опита и добрите практики в контролната дейност, както и от принципите на законосъобразност, обективност, справедливост и публичност“, подчерта проф. Фесчиян.

Извършената от Контролния съвет работа беше отчетена в две базови направления - изпълнение на задълженията за контрол на законите и правилниците, касаещи дейността на университета и организацията на контролната дейност. Проф. Фесчиян посочи, че през тази част от мандата си Контролният съвет се е постарал да бъде диалогичен, да заложи на превенцията, да се води от разбирането, че предварителното обсъждане на проблемите и оказването на съдействие за тяхното решаване, е по-ефективно от последващи коригиращи или санкционни действия. „Считаме, че извършената работа през втората година на мандата ни е едно продължение на установените добри практики на контролната дейност на УНСС и добра основа за нейното развитие и подобряване“, подчерта председателят на Контролния съвет.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

Онлайн в Общото събрание се включи доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС. Тя поздрави ръководството като посочи, че малко висши училища могат да се похвалят с такава активност по време на пандемия и изрази своето възхищение от подобряването на учебната дейност, учебните планове и програми и постигнатото високо качество на научните изследвания и публикации. „Карате ме да се чувствам горда като председател на Съвета на настоятелите. Дълбок поклон пред всичко, което правите“, каза в заключение доц. Вълчева.

Председателят на Студентски съвет Ангел Стойков приветства делегатите и поздрави ръководството на УНСС, затова че се е справило с Ковид кризата и е създало условия студентите да се чувстват в сигурна среда. „Преподавателите са героите, които запазиха висок стандарт на преподаване, затова апелирам всички да бъдем силни и да продължим образованието си на високо ниво.“ Ангел Стойков подчерта, че Студентският съвет е успял да проведе всичките си предвидени събития за годината, включително и концерта по случай 30-годишнината на организацията. Той пожела новата 2022 година да е с много положителни емоции, здраве и силен пламък.

Ангел Стойков

Общото събрание прие годишния доклад на ректора проф. д-р Димитър Димитров и отчета за дейността на Контролния съвет на неговия председател проф. д-р Даниела Фесчиян.

Галерия снимки от Общото събрание на УНСС прие годишния доклад на ректора и отчета за дейността на ...