Бъдещи инициативи и обмен на студенти с Испания обсъди ректорът със съветника по образование към посолството

сряда, 20 октомври 2021 13:15

Съветникът по образование на посолството на Кралство Испания у нас Анхел Сантамария Барнола се срещна с ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Координатор на срещата бе проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, испанист и бивш дългогодишен ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика”. Изненада за съветника по образование бе посрещането от испански студенти на УНСС.

Анхел Сантамария Барнола и проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова (в средата) с испанските студенти на УНСС

Това е първо посещение на съветника в нашата Алма Матер. На срещата, проведена на английски език, бе направена рекапитулация на сътрудничеството до момента и бяха обсъдени възможности за бъдещи инициативи и обмен на студенти, лектори и добри практики.

Г-н Сантамария благодари за гостоприемството, подчерта близостта между българи и испанци и високата степен на интегрираност на стотици хиляди българи в Испания днес като сподели, че испанската образователна служба със седалище у нас представлява кралството също и в Унгария, Сърбия, Македония, Румъния и Молдова. Той посочи, че това би било прекрасна възможност за организирането в УНСС на международен форум, посветен на съпоставка на резултатите от дистанционното и хибридно обучение, въведено масово като резултат от корона кризата във висшето, а и в средното училище, или на новите технологии, като се ангажира на форума да присъстват и испански лектори.

Ректорът (вляво) с Анхел Сантамария

Проф. Димитров отправи покана за подписване на нови двустранни споразумения между УНСС и испански университети под шапката на испанското посолство, както и за активиране на вече съществуващите. Той изтъкна значимостта на обмена по програма Еразъм и Еразъм+ и спомена възможността това сътрудничество да хвърли мост и към университети в Латинска Америка. Ректорът на УНСС подкрепи предложението на г-н Сантамария за стартиране на програми с двойни дипломи като сподели положителен опит от наскоро приключилото му посещение в Москва.

Проф. Кох резюмира с кои испански университети имаме вече сключени договори, сподели възможността първата програма с дуална диплома да бъде сключена с университета на Гранада и изтъкна, че в момента в УНСС има засилен интерес от страна на испански студенти по програма Еразъм.

След края на срещата Анхел Сантамария разгледа някои от залите, предназначени за провеждане на форуми, посети офиса на Еразъм и изтъкна задоволството си от визитата.


Анхел Сантамария Барнола е съветник по образователните въпроси на посолството на Кралство Испания в България. Преподавател по испански език и литература. Работил е на различни позиции за Министерство на образованието на Испания в Австралия, Обединеното Кралство и Китай. Също така е завеждал международните отношения в кабинетите на испанските министри на образованието Мерседес Кабрера, Анхел Габилондо и Исабел Селаа. Автор е на няколко учебника по испански език за чужденци.

Галерия снимки от Бъдещи инициативи и обмен на студенти с Испания обсъди ректорът със съветника по ...