Отбелязваме 150 години публицистична, научна, обществена и държавническа дейност на проф. Стефан Бобчев

неделя, 10 октомври 2021 10:42

На днешния ден преди 101 години е открита първата академична година в Свободния университет за политически и стопански науки (Балкански близкоизточен институт), дн. УНСС.

Проф. Стефан Бобчев е инициатор за създаване на университета, чиято цел е била да обезпечи с подготвени кадри, практическите нужди на страната, преминаваща през икономическа и дипломатическа криза след Първата световна война.

На откриването на академичната година на 10 октомври 1920 г. проф. Стефан Бобчев се обръща към студентите: „Пригответе се всестранно за обществена работа и направете на България онези услуги, които тя има право да очаква от златната си академична младеж“.

Датата е повод УНСС да отбележи с изложба и 150 години публицистична, научна, обществена и държавническа дейност на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки, днешният Университет за национално и световно стопанство.

Начало на публицистичната дейност на Стефан Бобчев поставя статията „Сегашний наш език“ отпечатана във в. „Македония“ през 1871 г., с редактор Петко Р. Славейков. Вестникът е най-разпространеното и влиятелно издание за времето си. Факсимиле от публикацията ще може да бъде видяно в изложбата, както и ръкописи и снимки, свързани с живота и творческата дейност на Бобчев.

Изложбата ще представи още периодика и публикации на Стефан Бобчев, открити в архивите на библиотеката на УНСС и непоказвани досега.

Откриването е на 11 октомври от 10:30 ч. в централното фоайе на университета.

Галерия снимки от Отбелязваме 150 години публицистична, научна, обществена и държавническа дейност ...