Второ за годината издание на „Кариера УНСС 2021“

понеделник, 04 октомври 2021 18:34

За втори път тази година форумът „Кариери УНСС 2021“ срещна студентите от Университета за национално и световно стопанство с представители на над 25 големи български компании, които предлагат стажантски и работни позиции в различни бизнес секториИТ, телекомуникации, консултантски и търговски фирми, банки, финансови институции, рекламни агенции и други. 

Форумът се организира за пета поредна година от Студентския съвет съвместно с Rabota.bg и е под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Росен Кирилов, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, Даниел Парушев, председател на НПСС, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, Ангел Стойков, председател на Студентски съвет при УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и Росица Радоева, проект мениджър на Rabota.bg (от ляво надясно)

„Днес е един от онези хубави дни, в които отново можем да се видим на живо и да обменим идеи. Вярвам в полезния диалог между студентите и бизнеса, както вярвам и че той трябва да започва заедно с началото на образователния процес в университета“, заяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров при откриването на форума.

Проф. д-р Димитър Димитров

Ректорът подчерта, че за този диалог Студентският съвет, който празнува и своята 30-годишнина, има огромен принос. „Само на последния форум в началото на годината, който се проведе изцяло онлайн, близо 1000 студенти успяха до поговорят директно с работодатели от различни бизнеси. Надявам се и сега срещите да са ползотворни за студентите, а и работодателите лично да се уверят във високото образователно ниво, което предлага УНСС“, посочи проф. Димитров.

Ангел Стойков

Председателят на Студентски съвет Ангел Стойков приветства участниците във форума и изрази радостта си от факта, че университетът отново посреща водещите работодатели присъствено във фоайето на УНСС. „Това събитие има голяма добавена стойност за студентите на УНСС. Трябва да се гордеем от факта, че нашият университет е привлекателен център за едни от най-добрите компании в България, а нашите студенти ще могат да се докоснат до тях.“

Проф. д-р Цветана Стоянова

Заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова също поздрави Студентския съвет и Rabota.bg за съвместната им дейност и доброто партньорство като отбеляза: „Миналата година много ваши колеги си намериха работа благодарение на кариерния форум. Не случайнио за поредна година УНСС печели наградата за най-престижен университет според Рейтинговата система на висшите училища в България. За нас най-ценното е, че това е признание от работодателите. Подписваме меморандуми във всички бизнес сфери, но между тях има една основна закономерност. Сключваме договори за стажантски позиции, но с идеята студентите после да започнат постоянна работа на същото място.. Над 97% от нашите възпитаници се реализират на пазара на труда до първата година от завършването си“.

Даниел Парушев

Председателят на НПСС Даниел Парушев адмирира организаторите на събитието за това, което са постигнали по време на криза: „Днес бизнесът е в коридорите на УНСС! Бизнесът и практиката вече са перманентно заедно, те вървят ръка за ръка. Статистиките на НПСС показват, че дипломата от УНСС е напълно достатъчна за отлично кариерно развитие на българския пазар на труда, където липсата на квалифицирани кадри вече е факт“.

Доц. д-р Росен Кирилов

Директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, доц. д-р Росен Кирилов благодари на ръководството за предоставената възможност подобни форуми да бъдат осъществявани и поздрави Студентския съвет за положените максимални усилия по организацията им. „Второто издание на „Кариера УНСС 2021“ е олицетворение на рестарта на отношенията между работодатели и студенти. След дълга пауза фирмите отново и все по-усърдно търсят връзка със своите бъдещи стажанти и служители“, добави той. „За вас остава единствено възможността да се възползвате от тяхното присъствие в УНСС. За компаниите този контакт е много важен, а за вас два пъти по-важен, затова възползвайте се максимално от целия форум“, призова студентите доц. Кирилов.

Росица Радоева

„За нас е изключителна чест, че за поредна пета година, ние организираме това събитие съвместно със Студентския съвет на УНСС и с кариерния център. Щастливи сме, че ни дадохте възможност да организираме това събитие не един път, а цели два пъти тази година. Събитие, което се проведе във хибридна форма онлайн през пролетта, сега през есента се виждаме на живо, за което сме изключително щастливи. Чест е за нас, Инверстор медия груп отново да подкрепи събитието, защото смятаме, че дава шанс не само на студентите, но и на всички останали, които търсят работа, да си намерят“, коментира Росица Радоева, проект мениджър на Rabota.bg.

Проф. д-р Димитър Димитров и Ангел Стойков дадоха начало на събитието

Студентите, търсещи работа или стаж, можеха да представят своите CV-та на предпочитаните от тях компании, както и да проведат кратки интервюта с представители на HR отделите им. На специалните щандове във фоайето на университета те се срещаха и разговаряха със специалисти по кариерно консултиране и подбор на персонала.

Проф. Димитров разгледа щандовете на компаниите, участващи във форума

 

Галерия снимки от Второ за годината издание на „Кариера УНСС 2021“ ...