Доктор от УНСС с грамота за принос в развитието на доброволните формирования

петък, 24 септември 2021 14:28

Д-р Ясен Цветков, магистър по „Публична администрация“ и доктор по управление на кризи от УНСС, е отличен за подпомагане дейността на доброволните формирования и цялостен принос в развитието им.

Д-р Цветков е награден в качеството му на председател на „Националната асоциация на доброволците в Република България” (НАДРБ), която оглавява от септември 2020 г.

При връчване на отличието: д-р Ясен Цветков, гл. комисар Николай Николов, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и президентът на Република България Румен Радев (от ляво надясно)

Почетната грамота беше връчена от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов на официална церемония за професионалния празник на българските огнеборци.

Официални гости бяха президентът на Република България Румен Радев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и много други високопоставени лица, свързани с овладяването на бедствия. По време на речта си президентът Румен Радев благодари на доброволците от доброволните формирования за важната роля, която изпълняват по време на критични за обществото ситуации и добави, че усилията за развитие на сектора трябва да продължат дори с по-голяма сила.

НАДРБ е създадена през 2014 г., като сдружение на хора, които споделят общи ценности и призвание – да помагат при овладяването на извънредни ситуации. Тя обединява в рамките на една организационна структура всички субекти в процеса на управлението на кризи – доброволци, професионални пожарникари и спасители и местното самоуправление. Асоциацията подпомага процеса по създаване, поддържане и развитие на активна и ефективна мрежа от доброволци, която да бъде в помощ на професионалните служби в превенцията на риска, овладяването на бедствия и отстраняването на последствията от тях. Организацията работи активно за популяризирането на каузата и привличането на съмишленици от всички сектори на обществения живот – граждани, бизнес, институции, академична общност и други.

За последната година и половина най-сериозното предизвикателство пред доброволческия сектор е не само пандемията от COVID-19 и дейностите, в които доброволците участват, но и тежките горски пожари, които минаха през цялата страна и стотиците часове труд, които полагат, казва д-р Цветков и отбелязва, че доброволчеството има много важна роля за обществото при овладяване на бедствия и други извънредни ситуации.

Д-р Ясен Цветков споделя, че е превърнал доброволчеството в кариера. „При мен двете неща вървяха паралелно през цялото време от редови доброволец през ръководител на доброволното формирование на Столична община до избора ми за председател на националната асоциация. За мен това беше едно хоби, което постепенно се превърна в професия, придобивайки знания и умения, аз го разширих и в донякъде научна кариера, защитавайки дисертация по темата“, казва той.

Д-р Цветков вижда огромен потенциал в едно съвместно сътрудничество с УНСС, тъй като асоциацията се стреми да развива сектора в различни посоки, като една от тях е партньорство с академичната общност в научна и развойна дейност, практики и международни изяви, в което според него УНСС има огромен потенциал.

„УНСС подготвя студенти в различни специалности, които имат връзка с нашата тема, в различни катедри и факултети. Много е важно да подчертаем, че всъщност тази материя не е единствено и строго специализирана в професионалните структури на МВР. Тя има и своето гражданско отражение в сферата на икономиката и във всички останали специалности, които се изучават в УНСС, така че съм сигурен, че можем да намерим много допирни точки“, коментира д-р Цветков.

Галерия снимки от Доктор от УНСС с грамота за принос в развитието на доброволните формирования ...