Международен форум „Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят“

сряда, 01 септември 2021 9:15

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров представи УНСС на международния форум „Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят“. Събитието е част от юбилейните чествания по случай 10-годишнината на кампанията „Чудесата на България”. Заедно с медия „Стандарт Нюз“ съорганизатор и модератор на форума беше Максим Бехар, главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, директор по международно развитие на Световната PR Асоциация ICCO и член на Съвета на настоятелите на УНСС.

Сред официалните гости на събитието бяха еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, евродепутатите Искра Михайлова и Цветелина Пенкова, генералният секретар на „Европа Ностра“ Снежка Михайлович и вицепрезидентът й Пийт Яспърт, министрите - на културата Велислав Минеков и на туризма – Стела Балтова,  председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, както и посланикът на Кралство Мароко в София Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи. С приветствие към участниците във форума се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова - дългогодишен патрон на кампанията „Чудесата на България“.

Проф. Димитров представи съвместния проект между УНСС и фондация „Чудесата на България“ - „Дигитални маршрути за културно-историческо наследство“. Той бе включен в панела „Бизнес и общини – дигитални проекти за културен туризъм“ с модератор Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм.  

Модераторът на втория панел Мартин Захариев, министърът на туризма Стела Балтова, проф. д-р Димитър Димитров, доц. Иван Тренчев, преподавател в УниБИТ, проф. Анна - Мария Тотоманова преподавател в СУ (от ляво надясно)

„Когато на сто и първата годишнина на университета, който имам честта да ръководя, ме запитаха с какъв багаж ще влезем във второто си столетие, аз нямах никакво колебание за отговора. В новия си век УНСС влиза с дигитален багаж. Ние държим на традициите, държим на нашата история, държим на съграденото през годините, но в същото време се развиваме и уверено гледаме напред“, отбеляза проф. Димитров.

Той изтъкна, че форумът дава ясен отговор, че правилната посока е дигитализацията във всички сфери на живота и особено по отношение на туризма и културно-историческото наследство. „Именно поради това още преди 2 месеца съвместно с фондация „Чудесата на България“ официално поставихме началото на нов съвместен проект за дигитализация на туристически маршрути. Пожелавам успех на този проект, защото неговата структура е уникална - като лего-играчка, която може да бъде приложена към 10 или към 100 общини“, добави ректорът.

На форума УНСС бе представен още от доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики (на снимката долу), проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес“ и директорът на дирекция „Кабинет на ректора“ Гергана Кирилова.

„Днес искаме да бъдем искрата, която ще запали синергията между културата и бизнеса с новите европейски възможности, които дават новият европейски „Баухаус“, „Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“, за да се създават новите умни градове – красиви, екологични, с памет за наследство и с визия за бъдещото”, каза Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт“ при откриването на форума (на снимката долу).

„Най-ценното са хората. Творческите и културните сектори дават заетост на най-много хора - това означава да дадем възможност на вече заетите да видят перспектива, а освен това да привлечем и още млади хора. Като комисар, отговарящ за образованието, мога да кажа, че програмата „Еразъм плюс”, която дава възможност на младите да придобият нови умения, има удвоен бюджет 28 млрд. евро за следващия период - ще бъдат създадени още повече възможности“, подчерта еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел (на снимката долу).

Работни дискусии между панелите
С еврокомисар Мария Габриел С кмета и зам.-кмета на столицата Йорданка Фандъкова и Генчо Керезов
С евродепутата Цветелина Пенкова и министър Стела Балтова Със зам.-председателя на Националния борд по туризъм Мартин Захариев
 С депутата доц. д-р Петър Чобанов, евродепутата Искра Михайлова, Славка Бозукова - създател на кампанията „Чудесата на Българи“ и организатор на форума (от ляво надясно)

Галерия снимки от Международен форум „Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят“ ...