Доц. д-р Драгомир Стефанов: Вече всички студенти могат да заплащат през уеб-студент дължимите наеми за студентските общежития

четвъртък, 26 август 2021 9:54

За облекченията при настаняването на студентите, сроковете, таксите и промените в управлението на общежитията разговаряме с доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти в УНСС.

Доц. Стефанов, как върви настанителната кампания в студентските общежития на УНСС тази година?

За сега всичко върви по график! Имаме над 5500 подадени заявления от желаещи да живеят на общежитие. Почти всички са подадени онлайн, което ме радва. Комисията по социално-битови въпроси на учащите разгледа всички документи и в началото на другата седмица ще излезе класирането. Тогава всички ще разберат къде ще бъдат настанени през новата учебна година.

Знаем, че всяка година има некласирани студенти заради ограничения брой места. Какво е положението тази година?

УНСС стопанисва 12 студентски блока с около 5000 места и всяка година имаме недостиг. В момента един от семейните ни блокове с номер 55Г е в основен ремонт и това допълнително създава неудобство, тъй като не можем да използваме повече от 300 легла там. Аз, обаче, съм оптимист и вярвам, че до началото на учебната година ще настаним всички желаещи наши студенти. Вече сме договорили повече от 250 места в блокове на ДМА, ТУ и ССО – ЕАД. Продължаваме разговорите си с ръководството на МГУ и УАСГ и се надявам, че ще постигнем съгласие да ни предоставят достатъчно места за нашите студенти.

А ще видим ли и тази година традиционните опашки по време на настаняването?

Всъщност опашките доста намаляха последните години. Настанителните заповеди на студентите отиват служебно при управителите на блоковете. Адресните карти за настоящ адрес от години се събират също служебно от управителите и студентите не ходят до СО Район „Студентски”. Новото тази година е, че премахнахме изискването студентите да представят уверение за студентско положение. Получаваше се така, че една структура на УНСС, в случая Поделение „ССО”, изисква документ, издаден от друга структура на университета – Дирекция „Учебна работа”. От тази есен, домакин-управителите ще проверяват лично в реално време всеки настаняващ се студент дали е редовно записан.

Другата новост е, че всички студенти, в т.ч. и първокурсниците, могат да заплащат дължимия наем, депозит и консумативи за ползването на студентските общежития през приложението уеб-студент. Операцията става за секунди, няма абсолютно никакви банкови такси за студентите, не е нужно да се помнят IBAN сметката на П „ССО” или размера на наема.

Само за клиенти на Банка ДСК ли е тази услуга?

Не! Могат да бъдат използвани дебитни карти на всяка банка в страната. Картата се регистрира само първия път, когато се използва, но може да бъде променяна за всяко плащане, стига клиента да има наличност по сметката.

С други думи, очаква се да няма опашки никъде в процеса по настаняване?

На практика – да! Стига студентите да започнат масово да си плащат през уеб-студент. В момента все още само един от четири студента използва тази възможност. Другите масово ходят да плащат на каса в блок 23А, което създава понякога трудности с обслужването, когато се съберат много хора. За да стимулираме плащането онлайн, всеки живущ, който заплати дължимите суми в регламентирания срок до 15 число на месеца ще получава намаление от 10% от размера на наема.

Знаем, че наемите се увеличават от първи септември. Кое наложи тази мярка?

Причините са комплексни. На първо място, нарасналите разходи за топлоенергия и охрана. Отоплението е най-големият по размер разход на П „ССО” – около една четвърт от бюджета на поделението отива в топлофикация, а от тази есен има отново ръст в цената на парното с около 20%. Скокът на минималната работна заплата доведе до сериозен ръст и в цената на охраната. В момента имаме жива охрана на входа на всеки блок, което възлиза на близо 750 хиляди лева годишно. Планираме до 12 месеца да преминем на видео наблюдение и така да намалим разходите за физическа охрана.

Втората причина за увеличаването на наемите са намалените приходи през изминалата година в резултат от пандемията. Два пъти през последните 12 месеца бяха правени намаления в размера на наемите на живущите по искане на Студентския съвет заради онлайн обучението. Много студенти издадоха стаите си и това доведе до натрупване на сериозни задължения към доставчици.

В същото време, с приетата Стратегия за модернизация на студентските общежития сме си поставили за цел да подобрим условията за живот в тях, което изисква ускорено инвестиране в остарялата материална база.

И все пак, с колко ще бъдат увеличени наемите за студентите?

Увеличението е различно, в зависимост от състоянието на блока и броя живущи в стаята. Между 6 и 14 лева месечно на легло е увеличението, като за ремонтираните блокове, където условията са по-добри има по-голямо търсене от страна на студентите, увеличението е по-голямо.

Какви ремонти предвиждате в следващите месеци?

В момента с подкрепата на студентските домови съвети и Студентски съвет при УНСС ремонтираме всички общи части – коридори и стълбищни клетки в блок 9. Ремонтът ще приключи до 15 септември и ще придаде една съвсем различна визия на общежитието. Ремонтираме успоредно и 10 жилищни стаи в същия блок.

От началото на август имаме разрешение за строеж и се работи активно по основния ремонт на блок 55Г. Надяваме се той да приключи до края на януари месец следващата година и след това да започне основния ремонт на блок 61А. Ако всичко върви по план, следващото лято ще ремонтираме и блок 55В.

Галерия снимки от Доц. д-р Драгомир Стефанов: Вече всички студенти могат да заплащат през уеб-студ ...