Университетът ще си сътрудничи с „Тракия икономическа зона“

вторник, 17 август 2021 15:41

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), подписаха рамков договор за сътрудничество (на снимката долу).

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и инж. Пламен Панчев (от дясно наляво)

„За нас връзката между университета и бизнеса е приоритет. Имаме над 200 подписани меморандуми за сътрудничество. Направленията, в които можем да си сътрудничим с ТИЗ са свързани със стажантски позиции за нашите студенти, участие в проекти, съвместни събития, открити лекции. Благодарение и на добрата ни колаборация с Националното сдружение на общините в Р България и Асоциацията на българските градове и региони, могат да се реализират множество съвместни инициативи и проекти, коментира проф. Димитър Димитров.

Инж. Пламен Панчев подчерта, че е много важно да се постигне още по-тясна връзка между средното професионално образование, висшето образование и бизнеса, за да може завършващите да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда, по отношение на знания, умения и компетентности.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики отбеляза, че  УНСС си сътрудничи с ТИЗ чрез съвместно участие по проект на програма „Хоризонт“ заедно с партньори от Германия, Румъния и Република Северна Македония. Тя допълни, че съвместни инициативи могат да се реализират и по линия на Института за следдипломна квалификация на УНСС и Центъра за професионално обучение „Тракия“ за осигуряване на подходяща квалификация и успешна реализация на младите хора във фирмите, опериращи в Зоната.

ТИЗ ще съдейства за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от сдружението, както и с информация за студентите от УНСС за провеждани стажове и публични събития за представяне работата на ТИЗ.

Проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, инж. Пламен Панчев и д-р Георги Георгиев (от дясно наляво)

В документа е записано още, че университетът ще съдейства за провеждане на обучения в магистърски и докторантски програми в УНСС за служители от компаниите, опериращи в ТИЗ.

Предвидено е и сътрудничество за участие на представители на ТИЗ в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции и срещи, организирани от УНСС.

Координатор по договора от страна на УНСС е доц. д-р Радко Радев, директор на Университетски център „Алумни УНСС“, а от страна на ТИЗ е Теодора Енева.


За „ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА“ (ТИЗ):

  • Създадена през 2013 година.
  • Тя е успешен пример за колаборация между „СИЕНИТ ХОЛДИНГ“ АД, техни партньори от Италия и Израел, както и една от най-значимите индустриални фирми в България – „КЦМ 2000“ АД.
  • Проектът обединява 6-те индустриални зони – „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“, Парк „Иновации“ и Агроцентър „Калояново“. 
  • След старта на първата зона през 1996 г. до 2018 г. са привлечени над 180 компании, повечето от които световни лидери в своята област. С повече от 20 години опит,  площ от 10 700 000 м², реализирани над 2 милиарда евро инвестиции и открити над 30 000 работни места
  • ТИЗ е най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона не само в България, но и в Югоизточна Европа.  

Галерия снимки от Университетът ще си сътрудничи с „Тракия икономическа зона“ ...