Научно-практическа конференция „Интелигентни градове и общини – визия за бъдещето“

вторник, 03 август 2021 17:21

На 30-31 юли 2021 година в хотел „RIU Pravets Golf & SPA Resort“ се проведе научно-практическа конференция „Интелигентни градове и общини – визия за бъдещето“, организирана от УНСС и Асоциацията на българските градове и региони с подкрепата на Vivacom и фондация „Конрад Аденауер“.

На тържественото откриване на конференцията приветствия поднесоха Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни на Република България, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Атанас Добрев, главен изп. директор на Vivacom.

 Венцислав Караджов
Проф. д-р Димитър Димитров
Атанас Добрев

Първият панел „Съвременни информационни технологии - тенденции пред развитието и прилагането им за формиране на интелигентни градове и региони“ беше модериран от гл. ас. д-р. Петкан Илиев от катедра „Икономикс“. Изнесените доклади от представителите на Vivacom очертаха практиката в развитието на концепцията за интелигентните градове: „Представяне на 5G технологии“ - Георги Христов; „Технологична трансформация и дигитализация на селищата в България“ - Никола Гечев/Калоян Боровинов; „Възможности пред малките и средните общини да участват в реализацията на дигитални проекти“ - Жанет Захариева.

Изпълнителният директор на Vivacom Атанас Добрев връчи наградата за „Успешно управление на голяма община 2021 - Южна България“ на представител на община Пловдив

Модератор на втория панел „Преминаване от традиционни към интелигенти форми на управлението в градовете и регионите“ беше доц. д-р Георги Николов, ръководител на катедра „Регионално развитие“. Основните акценти на тази тема бяха посочени в докладите: „Фонда на фондовете - инструмент за трансформация на българската икономика и регионално развитие“ - г-н Владимир Данаилов, изп. директор и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете и „Публичният сектор като иновационен бизнес. Как да направим градовете умни с дигитализация?“ - Зорница Бъчварова, Scalefocus.

Двама от модераторите на панели - Ергин Емин, председател на АБГР и доц. д-р Георги Николов

Третият панел „Създаване на интелигенти региони за развитие – теоретични концепции, практически предизвикателства и добри практики“ беше модериран от Ергин Емин. Всички доклади бяха изнесени от представители на катедра „Регионално развитие“: „Представяне на научните и практико-приложни аспекти чрез магистърската програма „Развитие на интелигентни градове“ на УНСС“ - доц. д-р Георги Николов/доц. д-р Елка Василева; „Интелигентният град на интелигентния гражданин – човекът във фокуса на умното бъдеще“ - гл. ас. д-р Десислава Боцева/гл. ас. д-р Никола Танаков; „Дигитална трансформация на регионалния мениджмънт в контекста на изграждането на интелигентни селища“ - гл. ас. д-р Георги Цолов; „Ефективност на ресурсите в smart city“ - г-жа Теодора Войкинска, докторант; „Модели за развитие на интелигентният град – възможности и практика“ - ас. д-р Веселина Любомирова.

Доц. д-р Елка Василева

Конференцията приключи с интересна дискусия и заключителни слова, изводи и обобщения от работата на участниците в нея. Набелязани бяха бъдещи общи проекти и дейности, като УНСС и катедра „Регионално развитие“ ще имат водеща роля и инициатива. Предвижда се събитието да стане редовна годишна конференция с основни организатори катедра „Регионално развитие“ и АБГР.

В края на първия ден беше проведена официална церемония за връчване на Годишните национални награди на АБГР 2021 със съдействието на Vivacom.

Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, връчи наградата за „Успешно управление на малка община 2021“ на Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново (на снимката долу).

Галерия снимки от Научно-практическа конференция „Интелигентни градове и общини – визия за бъдещет ...