Главният турски омбудсман посети УНСС

петък, 30 юли 2021 14:50

По време на официалната си визита в България с цел провеждане на разговори с представители на различни институции, главният турски омбудсман г-н Шереф Малкоч посети УНСС и се срещна с ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров в зала „Тържествена“. Визитата е по покана на доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, с която г-н Малкоч подписа двустранно споразумение за сътрудничество по време на предишната си визита в България през август 2019 г. Главният турски омбудсман беше придружен от Фатма Бенли Ялчън, омбудсман, Гюниз Атеш, ръководител отдел „ЕС и международни отношения“, Вейсел Ширин, началник кабинет. От страна на УНСС в срещата участва и проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност на университета.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства главния турски омбудсман и представи университета като посочи огромният брой преподаватели и възпитаници на УНСС, участвали и участващи в управлението на държавата. Той изтъкна, че УНСС е един от най-бързо дигитализиращите се университети, което е спомогнало за непрекъсването на учебния процес по време на пандемията COVID-19, освен това е отворило много възможности за нови международни партньорства. Проф. Димитров посочи, че УНСС си сътрудничи с много чуждестранни университети като е отворен към създаването на съвместни програми за обучение. Той изтъкна, че позицията „омбудсман“ съществува и се развива в университета вече 10 години.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров

Главният турски омбудсман г-н Шереф Малкоч представи целите и дейността на институцията, която представлява като посочи, че тя си сътрудничи с университетите в Турция, поддържа контакти с академичните среди и изпраща свои представители да участват в конференции, да изнасят публични лекции и да се срещат със студентите. „Запознати сме с приноса на УНСС към обществения живот в България и отличната подготовка, която университетът осигурява на студентите си. В живота на една страна университетите заемат неотменно важно място, те имат своите лидерски позиции, разширяват кръгозора на хората и допринасят за цялостното развитие на държавата. Затова за мен е чест да посетя УНСС - най-старият и най-стабилният бизнес университет в България“, посочи г-н Малкоч. Той изтъкна търговско-икономическото сътрудничество между Турция и България като основа за развитието на добросъседските отношения между двете държави във всички области.

Главният омбудсман на Турция беше поканен да остави послание в Златната книга на УНСС, след което поднесе подаръци на ректора в знак на благодарност за топлия прием
Г-н Малкоч връчи на проф. Димитров книга за природните богатства на Турция

От своя страна ректорът на УНСС поднесе на турския омбудсман книга за чудесата на България – част от новия проект за дигитални туристически маршрути между УНСС и фондация „Чудесата на България“, както и юбилейна монета „100 години УНСС“ (на снимките долу).

Участниците в срещата
Гостите разгледаха „Стената на славата на УНСС“, където може да се види огромният брой преподаватели и възпитаници на университета от създаването му преди един век досега, участвали в управлението на България

Галерия снимки от Главният турски омбудсман посети УНСС ...