Онлайн обучение за развитие на изследователските умения за докторанти и учени

петък, 25 юни 2021 16:53

Обучение за развитие на изследователските умения за докторанти и учени се проведе под формата на онлайн събитие, в платформата MS Teams. Инициативата бе под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров и беше организирана от доц. д-р Михаил Мусов, в качеството му на зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, със съдействието на доц. д-р Еленита Великова – главен секретар по науката и проф. д.н. Георги Петрунов.

„Всички се нуждаем от подобни обучения. Въпросът с публикациите и начинът на публикуване е много важен и аз благодаря на екипа за това обучение и бързата му организация, така че то да бъде полезно на всички участници. Използват се все повече иконометрични показатели и е много важно за докторантите и учените да знаят как могат да публикуват и какви са изискванията. Ще организираме още събития в тази насока и ще ги повтаряме периодично, за да имаме най-новите знания относно научните публикации“, коментира проф. Димитров.

„Изключително се радваме на големия интерес към събитието. То е важно не само за докторантите и младите учени, но и за целия университет. Научните публикациите в Scopus и Web of Science са във всяка критериална система. С всяка една подобна публикация нашият университет повишава своя рейтинг и акнедитационни оценки. Силно се надяваме това обучение да бъде полезно за вас, защото ще ви даде много знания и опит, които иначе се придобиват по изключително труден начин“, подчерта доц. Мусов.

Събитието продължи по програма с включването на проф. д.н. Пенчо Пенчев, главен редактор на периодичното издание на УНСС - списание „Economic Alternatives”. В своята презентация на тема „Успешната академична статия – как се пише, къде и как се публикува, как да се разпространи“, той запозна участниците с основните правила и изисквания в тази сфера.

След него се включи г-жа Цветелина Димитрова, представител на Creative Analytics ex-Thomson Reuters за Република България. Нейната разработка беше на тема „От научна идея до публикувана статия – представяне на платформата „Early Birds”.

В последната част от обучението, присъстващите имаха шанса да се включат с въпроси към лекторите. Събитието предизвика голям интерес, като онлайн участниците стигнаха до над 80 души.

Галерия снимки от Онлайн обучение за развитие на изследователските умения за докторанти и учени ...