Д-р Константин Бобчев: Останах изумен от високото ниво на преподаване и общуване в УНСС

понеделник, 17 май 2021 9:36

За приемствеността в науката и отговорността да си потомък на създателя на нашия Университет разговаряме с ас. д-р Константин Бобчев, правнук на проф. Стефан Бобчев.

Д-р Бобчев, потомствената традиция имаше ли влияние върху решението да се насочите към научноизследователска преподавателска дейност?

Влиянието е безспорно, все пак паметникът на дядо ми се издига пред Университета. Това повлия в най-голяма степен на решението да се занимавам с академична и преподавателска дейност. Висшето си образование завърших  в Софийския университет – специалност „Право“, после специализирах три години в Испания – „Защита на потребителя“. След близо десет години научих, че в УНСС има катедра „Недвижима собственост“ – сфера, в която са насочени моите интереси. Разбрах за това от мои близки приятели, които преподават тук. Поинтересувах се под каква форма мога да се обучавам в тази катедра и записах докторска програма, която завърших със защита на дисертация. Веднага след това от катедрата ми предложиха да остана, да запазя връзката с университета и да преподавам. Тогава имах много работа, както и сега, но въпреки всичко реших да отделя време. Много ми харесва и не съжалявам и за секунда за решението си.

Сега, когато сте част от УНСС, как го оценявате?

Бях много приятно изненадан. Не познавах УНСС, както казах съм възпитаник на други университети, но от брат ми, който е завършил УНСС, знаех, че това е един е изключително модерен университет. В началото, когато влязох тук просто бях истински изненадан от високото ниво на преподаване и начина на поднасяне на знанията в докторската програма. Софийският университет смея да кажа е по-консервативен, традиционен, същото мога да кажа и за  Университета на Малага - Испания. В УНСС се сблъсках с един много различен начин на преподаване – някак си отдаден и посветен. Учебниците се пишат от много подготвени хора и имат много голяма практическа насоченост, материалът се поднася наистина леко и разбираемо. Когато започнах да идвам на изпити и да се срещам с преподавателите, бях изключително приятно изненадан от нивото на общуване на хората. Като дипломиран и работещ човек имам възможност да сравнявам и изненадата бе повече от приятна. Затова така отговорно заявявам, че Университетът не случайно е много напред в класацията. Много впечатлен бях и миналата година, при обявяването на COVID-карантината, как буквално за броени дни всичко с лекота се трансформира в Университета и стана дигитално.

Вие преподавате „Недвижима собственост“. Това е специалност, консервативна към дигитализацията. Как присъстват технологиите във вашия предмет?

Нашият сектор наистина е много консервативен, обхваща всички аспекти в този бизнес - строителството, инвестициите, самата продажба и последващото управление на недвижимите имоти. Надявам се, че самият сектор започва да се осъвременява. В момента подготвям едно научно проучване точно на тази тема - до колко строителните компании използват модерни софтуеърни продукти в дейността си. Реализирам го с помощта на Камарата на строителите в България. Изследвам до колко българските строителните компании са конкуренти, до колко са модерни, колко от тях не са се отказали от старите методи на работа и до колко дигитализират процесите си. Сравнени със световните мащаби и ние имаме огромни компании с много механизация, служители, работници и финансови ресурси, затова за мен е интересно да разбера до колко те са истински модерни. В сферата на инвестирането на недвижимите имоти нещата са доста по-„розови“. Започнаха да се появяват много интересни примери – съвременни сгради в София и провинцията. Появиха се нови материали и технологии, които намират място и в родните ни проекти. Това ме радва, защото, за да ги има тези нови тенденции, значи има и потребители, които ги търсят и същевременно са готови за заплатят повече, но за съвсем различно качество на продукта. Има раздвижване на обществото в правилната посока.

Какво различно давате на студентите на УНСС в катедра „Недвижима собственост“ спрямо други конкурентни специалности в други университети?

Много съм радостен, че нашата катедра е пълна с млади хора, амбицирани за реални действия в посока осъвременяване на преподаването. Има, разбира се, и хора с голям академичен опит, което дава една изключително ползотворна симбиоза между традициите и опита. Особено ценно е, че  в катедра „Недвижима собственост“ има хора, които идват от бизнеса и са работили и работят за големи компании в сферата на недвижимата собственост - хора, които реално се занимават със самия процес. Затова отговорно заявявам, че начина, по който се преподава при нас е наистина модерен. Даже и новите учебници и помагала, които се издават, са напълно модернизирани - с много картини, схеми и въпроси, по които да се движат студентите. От всичко личи с какво желание се работи.  

Какво бихте казали на кандидат-студентите?

Преподаването в Университета за нас е кауза. Никой от преподавателите не идва тук просто да си изчете лекцията и да стане да си тръгне. Преподавателите са търсещи личности, които непрекъснато искат да обогатяват знанията си, за да могат наистина да предадат на студентите си знания, които ще са им полезни в реалния живот, в бъдещата им професия, в бизнеса. Общуването е по съвсем различен начин. Наука и практика вървят в симбиоза, за да подготвят модерни конкурентоспособни специалисти.

 

#ИзбирамУНСС

    

Галерия снимки от Д-р Константин Бобчев: Останах изумен от високото ниво на преподаване и общуване ...