УНСС подписа договор за сътрудничество с Централния кооперативен съюз

четвъртък, 15 април 2021 9:23

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и проф. д.ик.н. Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз, подписаха договор за сътрудничество между двете институции (на снимката долу).

Ректорът подчерта, че някои от съвместните инициативи вече са предприети. От началото на годината 15 служители на кооперативни организации се обучават с финансовата подкрепа на Централния кооперативен съюз  в магистърската програма „Управление на търговски вериги“, водена от катедра „Икономика на търговията“. „Сключваме днешното споразумение, за да имат нашите студенти достатъчно възможности за реализация и по-практически насочено обучение“, каза проф. Димитров при подписването.

„Не мога да скрия колко съм развълнуван. Върнах се в студентските си години и наистина съм впечатлен, че университетът е съхранил и надградил своята визия. Нашият девиз е „Всички заедно можем повече“. Ако го поставим в основата на взаимоотношенията ни, то в най-скоро време бихме могли да отчетем реални резултати от съвместната ни работа. Благодаря на ректора и на всички за проявеното доверие“, сподели проф. Петър Стефанов.

Той изрази удовлетворението си от провеждането на преддипломния стаж на студенти от  УНСС в изцяло българската търговска верига КООП, което отваря широки перспективи пред студентите.

Централният кооперативен съюз отделя изключително внимание на младите хора и е бил домакин на две световни младежки срещи, посветени на тяхната  роля в кооперативните организации.  „Анализирайки резултатите от срещите, ние все по-активно търсим участието на младите хора в управлението на кооперативните организации, но за да участват в управлението, те трябва да бъдат подготвени. Затова наистина се радвам, че осъществихме това партньорство.“

От името на УС на ЦКС проф. д.ик.н. Петър Стефанов връчи на ректора на УНСС почетен знак „130 години кооперативно движение в Българя“ и сертификат, който удостоверява високото отличие.

От своя страна, проф. д-р Димитър Димитров връчи на председателя на ЦКС плакет във връзка със 100-годишнината на университета.

Координатор на подписаното споразумение е доц. д-р Бисер Петков, директор на Научноизследователския център по търговия и ръководител на катедра „Икономика на търговията“, която ще реализира съвместната програма (на снимката долу вдясно).

На събитието присъстваха още доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност (на снимката долу - отляво надясно).

Централният кооперативен съюз е учреден през 1947 година.

Той е национално сдружение на доброволно обединили се кооперативни съюзи и чрез тях на потребителски и други кооперации. На основата на кооперативните принципи и ценности Централният кооперативен съюз подпомага организационното и финансово-икономическото им развитие като осъществява търговска дейност в техен общ интерес и в интерес на техните членове.

Централният кооперативен съюз обединява и защитава интересите на 119 630 член-кооператори, обединени в 690 кооперации, членуващи в 29 кооперативни съюза.

Галерия снимки от УНСС подписа договор за сътрудничество с Централния кооперативен съюз ...