Комисията за защита на потребителите и Европейският потребителски център подписаха рамков договор за сътрудничество с университета

четвъртък, 18 март 2021 9:07

Ползотворните контакти между УНСС и Комисията за защита на потребителите (КЗП) днес бяха скрепени с договор за сътрудничество. Към меморандума се присъедини и Европейският потребителски център (ЕПЦ).

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров  и г-н Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителитепоставиха подписите си под споразумение за съвместно сътрудничество

Комисията за защита на потребителите, представлявана от Димитър Маргаритов и Европейският потребителски център - България, представляван от Соня Спасова, ще обединят усилия с УНСС за сътрудничество при подготовка и последващо изпълнение на съвместни проекти, взаимно информиране и обмен на информация за дейности и събития на трите институции. Бе договорено представители на КЗП и ЕПЦ да участват в презентации пред студенти, лекции, семинари или в други прояви на УНСС. От своя страна преподаватели и други представители на УНСС ще бъдат включвани в консултации, проучвания и събития, организирани от КЗП и ЕПЦ. Страните ще си сътрудничат и за провеждане на обучения в магистърски и докторантски програми в УНСС за специалисти и служители от КЗП и ЕПЦ.

От ляво на дясно: г-н Димитър Маргаритов, г-жа Соня Спасова, проф. д-р Димитър Димитров

„Гледаме изключително сериозно на тези партньорства. Университетът провежда целенасочена политика на включване на експерти от практиката в учебния процес“, подчерта ректорът проф. д-р Димитър Димитров. „Ще се радваме да развием и надградим отношенията си и да използваме вашата експертиза при разработване на учебните програми, участие на ваши специалисти в комисиите за държавни изпити и като хонорувани преподаватели в прекия учебен процес“.

Председателят на КЗП г-н Димитър Маргаритов отбеляза, че вижда дълъг хоризонт на сътрудничеството. „Най-хубавото от наша гледна точка е, че към дългогодишните ни ползотворни взаимоотношения се интегрира и Европейският потребителски център. Това са малко на брой млади, амбициозни и трудолюбиви хора, които извършват една чудесна медиаторска дейност. Без да имат санкционните правомощия на държавните институции, по пътя на преговорите и доброволното решаване на потребителски спорове, те съдействат в много голяма степен на потребителите за възстановяване на техните права“, допълни той.

Директорът на ЕПЦ г-жа Соня Спасова отбеляза, че те работят по много трансгранични потребителски казуси и това ще бъде изключително интересно и полезно за практическото включване на студентите.

Проф. Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, изрази задоволство от подписването на още един важен за университета меморандум, с който споразуменията с институции и бизнес организации стават близо двеста и е израз на желанието на ръководството да спомогне за по-добра реализация на студентите от УНСС.

„Договорът е логичното продължение на доброто сътрудничество, което нашата катедра „Икономика на търговията“ от няколко години има с КЗП“, каза на срещата ръководителят на катедрата доц. д-р Бисер Петков. За оперативен координатор по реализацията на договора е определена доц. д-р Иванка Николова.

На срещата присъстваха  доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество,  проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност,  г-н Димитър Маргаритов,  проф. д-р Димитър Димитров,  г-жа Соня Спасова, проф. Цветана Стоянова и доц. д-р Бисер Христов Петков (от ляво на дясно)

Галерия снимки от Комисията за защита на потребителите и Европейският потребителски център подписа ...