МИФ 2020. Ден първи: Секторът на недвижими имоти в „новата нормалност“

вторник, 03 ноември 2020 19:53

Седемнадесетото издание на тридневния Младежки икономически форум (МИФ) 2020, организирано от Студентския съвет, беше открито днес хибридно - в аула „Максима“ и платформата MS Teams. В първия ден гост-лектори бяха утвърдени професионалисти от сектора на недвижимите имоти, които споделиха своя опит и отговориха на въпросите на студентите.

Кристиян Маджуров, Иван Велков, Ангел Стойков, Георги Павлов и Георги Янков (от ляво надясно)

„Младежкият икономически форум дава възможност на студентите да се срещнат с професионалисти от бизнеса и политиката, с хора, доказали се в своята област, и да проведат заедно ползотворна дискусия по актуални теми, заяви Ангел Стойков, председател на Студентски съвет. – Светът е променлив, нещата с всеки изминал ден стават различни и ние трябва да се адаптираме към тези промени, за да можем да се развиваме и да продължаваме нашия нормален живот“. Студентският лидер цитира Чарлз Дарвин: „Оцеляват не най-силните и най-интелигентните, а тези, които успяват да се приспособяват към трудностите и промените“ и пожела успех на форума и здраве на участниците.

Ангел Стойков

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави организаторите и участниците във форума, които проявяват инициатива и вървят напред, така че да не се прекъсват учебният процес и връзката с бизнеса в тези трудни условия. Той посочи, че е присъствал на няколко форума и на някои от тях не е могъл да си намери място в залата поради големия интерес и авторитетните лектори. Предполагам, че и сега интересът ще бъде голям, защото ние – преподаватели и студенти - трябва да се възползваме от всяка една възможност, за да обогатяваме нашите знания, каза проф. Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

Ангел Стойков връчи почетна грамота от името на ръководството на Студентския съвет на проф. Димитър Димитров за значим принос за развитието и утвърждаването на Младежкия икономически форум (на снимката долу).

Модераторът на събитието Кристиян Маджуров, президент на Алумни клуба на Студентския съвет, посочи, че темата за недвижимите имоти е много актуална в момента - близо 14% от БВП на страната се формира от този сектор и услугите, свързани с него.

Кристиян Маджуров

Гост-лекторът г-н Иван Велков, председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) и ФИАБЦИ България, заяви, че пазарът на недвижими имоти и цялата му индустрия са изключително шарени, защото там се срещат най-различни хора и ситуации. Част от тях по нищо не отстъпват на най-добрите световни примери за качество и ефективност. Професионалните организации налагат добрите практики и чрез показването на това как може да се постигат резултати чрез пазарни и пропазарни механизми, чрез стимули да се търси все по-доброто и все по-качественото повишаване на продукта и услугата, каза той.

Г-н Иван Велков

Гост-лекторът г-н Добромир Ганев, председател на УС на  Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ), посочи, че в рамките на дискусията ще е добре да се коментира как се отразяват работата на консултантите и брокерите и „новата нормалност“ в отделните класове от сектора на недвижими имоти. Ясно е на всички, че пандемията ускори и катализира доста процеси, свързани с „новата нормалност“ и най-вече с дигитализацията, каза той. Г-н Ганев заяви, че са успели да организират и прилагат по-активно видеоогледи във всекидневието си и в работата с клиенти. Един от резултатите, които пандемията ускори, е повишаването на квалификацията и знанията на служителите чрез организирането на онлайн събития.

Г-н Добромир Ганев

Според г-н Георги Павлов, създател на Proptech.bg, който  дълги години е бил изпълнителен директор на една от най-големите агенции за недвижими имоти в България, това, което се случи тази година, е в голяма полза за целия дигитален свят. Промяната не е нещо ново. Цифровите технологии са част от промяната, които подпомагат цялостната промяна, каза той.

Г-н Георги Павлов

Гост-лекторът г-н Георги Янков, управляващ сътрудник в Primo+ недвижими имоти, докторант в катедра „Недвижима собственост“ и спонсор на списание „Недвижими имоти и бизнес“, издавано от катедра „Недвижима собственост“, се фокусира върху практичността, която е дълбоко заложена в недвижимите имоти като цяло. Тази „нова реалност“ зумна с една лупа всички процеси, които са важни. Ние винаги идентифицираме три вида участници на пазара на недвижими имоти – такива, които ползват имотите, тези, които инвестират с идеята за някаква доходност, и онези, които дават стойност, тоест служителите в сектора на недвижими имоти.

Г-н Георги Янков

По време на дискусията за развитието на недвижимите имоти в „новата нормалност“ студентите в залата и онлайн имаха възможност да зададат своите въпроси и да получат професионални отговори.

Ангел Стойков връчи почетни грамоти на гост-лекторите за участието им в Младежкия икономически форум 2020 (на снимките долу).

Първият ден от Младежкия икономически форум беше излъчван онлайн във фейсбук страниците на УНСС и на Студентския съвет.

Галерия снимки от МИФ 2020. Ден първи: Секторът на недвижими имоти  в „новата нормалност“ ...