Възпитаничка на УНСС е новият управляващ директор на МВФ

четвъртък, 26 септември 2019 14:29

Доц. д-р Кристалина Георгиева, възпитаничка на УНСС, беше избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това е най-високата длъжност в глобална институция, заемана от наш сънародник.

Георгиева завършва специалност „Политическа икономия и социология“ през 1976 г., а от 1977 г. до 1991 г. е преподавател в УНСС. През този период е и научен сътрудник в Лондонското училище по икономика, а в продължение на една година е гост-професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет. Доктор по икономика (1986) с дисертация на тема „Екологическа политика и икономически растеж в САЩ през 70-те и началото на 80-те години“. Доцент от 1991 г. През същата година завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт, където провежда изследвания в областта на политиката на околната среда. Изнася лекции за икономики в преход и е консултант по политиката на околната среда в Източна Европа.

Автор е на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката и на учебник по микроикономика.

Доц. Кристалина Георгиева и проф. Стати Статев

Доц. Георгиева беше член на Съвета на настоятелите, а по-късно и председател на Европейския консултативен съвет към Съвета на настоятелите на УНСС.

2010 г., аула „Максима“.  Ректорът проф. Борислав Борисов връчва на доц. Кристалина Георгиева, еврокомисар и член на Съвета на настоятелите на нашия университет,  почетния знак на ректора на УНСС и статуетка на проф. Стефан Бобчев по време на тържеството за учебната 2010/2011 година, което се проведе под знака на 90-годишнината на УНСС

Ето какво написа доц. Георгиева в Златната книга на нашия университет:

На добър час на доц. Кристалина Георгиева!

Галерия снимки от Възпитаничка на УНСС  е новият управляващ директор на МВФ ...