Бакалаврите и магистрите от специалност „Политология“ получиха дипломите си

четвъртък, 06 декември 2018 13:21

Кажи ми какви са твоите ученици, за да ти кажа кой си. Цитирам тази известна сентенция, защото оттук насетне по вас и постиженията ви ще съдят за нас, вашите учители. Неслучайно използвам думата учител, а не преподавател, защото в нашата работа ние не просто преподаваме знания, а се опитваме и да ви учим. Випуските са като хората, с които се запознаваме. С някои от тях ставаме особено близки. За мен вашият випуск е много специален. С тези думи доц. д-р Елена Симеонова, научен секретар на катедра „Политология“ (на снимката долу),  откри 13-ата церемония, на която бяха връчени  дипломите на бакалаврите от специалност „Политология“ и на магистрите от специалност „Политология“ със специализация „Приложна политология“ (на снимката долу).

Вълнувам се, защото днес не просто ще изнеса поредната си лекция пред вас, а ще ви кажа добре дошли в академичното семейство на новото попълнение колеги политолози. Вие сте най-голямата ни гордост – нашите десетки възпитаници. За четири години преминахме през изпити, дискусии, анкетни проучвания, проекти, успехи и разочарования. Знам от опит, че с времето остават само прекрасните моменти, каза в своето приветствие доц. д-р Блага Благоева, ръководител катедра „Политология“ (на снимката долу). Тя увери абсолвентите, че са завършили модерна и с възможности за широка професионална реализация специалност. Бъдете граждани на света, но бъдете преди всичко българи, защото България има нужда от вашето знание и професионална експертиза, от младостта и дързостта ви. Бъдете себе си, за да получите уважение по достойнство, допълни тя.

Дипломантите поздрави и доц. д-р Мария Бакалова, зам.-декан на факултет „Международна икономика и политика“ (на снимката долу). Вълнувам се, защото имам непосредствено познанство с тези млади хора тук, защото преди четири години заедно преживявахме много семинарни занятия. Тук идват хора, които търсят себе си, израстват пред очите ни като млади и красиви мъже и жени, готови да поемат по пътя на живота. Преследвайте целите си и осъзнавайте пътя, по който минавате в своето професионално и лично израстване. Не губете връзка с академичната общност, каза тя.

Колекционирайте контакти. Всеки един контакт, който сте създали досега, е от значение, но тези, които ви предстоят, имат още по-голямо значение. Не знаете в кой момент това ще ви послужи или помогне във вашето израстване, посъветва дипломантите Явор Кирилов, личен секретар на Симеон Сакскобургготски и възпитаник на катедрата (на снимката долу).

Отличничката на випуска в ОКС „магистър“ Кристияна Николова (на снимката долу) поздрави своите колеги. Преди четири години не знаехме, че тук всеки един от нас ще се изгради като специалист и личност. В УНСС научихме как да се справяме с предизвикателствата и да се развиваме. Днес изпитваме смесени чувства – страх, ентусиазъм, носталгия, но и сигурност и увереност, че можем да се справим с предизвикателствата, посочи тя и благодари на преподавателите от катедрата.

Човек и добре да се учи завършва, пошегува се проф. д-р Георги Янков, заслужил професор на УНСС, основател и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ (на снимката долу). Той цитира проф. д-р Асен Златаров: „Изградете в себе си три добродетели – трудолюбие, привързаност към истината и привързаност към своята страна и народ“.

Знанието за политика е много полезно за всяка сфера. Политиката е изкуството да се осигурява хармония около теб. Използвайте това знание, имайте мечти и ги преследвайте, пожела на дипломантите проф. д.ист.н. Трендафил Митев (на снимката долу).

Учихме ги на политика и много други неща. Политиката освен всичко друго е мисия. Пожелавам ви да съумявате да уцелите баланса между крайностите на професията, посочи проф. д.с.н. Михаил Мирчев (на снимката долу).

Доц. д-р Симеон Асенов, заместник-декан на факултет "Международна икономика и политика" (на снимката долу), също поздрави абсолвентите: Дългоочакваният ден настъпи и силно се надявам, че сте прекарали четири ползотворни години. Благодаря ви за стотиците часове, интелектуалните провокации, въпросите и дори неразбирателствата.

Доц. д-р Ивка Цакова (на снимката долу) пожела на завършващите успешна професионална реализация, която не се състои само в добрата заплата, но и в удовлетворяващата работа, която да носи смисъл.

Съжалявам за всички главоболия, които съм ви причинил, защото знам, че не са били малко, но повярвайте ми, че си е струвало, каза гл. ас. д-р Александър Димитров (на снимката долу).

Галерия снимки от Бакалаврите и магистрите от специалност „Политология“ получиха дипломите си ...